Last minute potešenie: Ovocný koláč z piškótového cesta  

Prísady do formy na pečenie s priemerom 24 cm

  • 200 g múky (plus trošku múky navyše na vysypanie formy)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 štipku soli
  • 125 g mäkkého masla „izbovej teploty“ (plus trošku navyše na vymastenie formy)
  • 100 g cukru + 2 PL naviac na posypanie
  • 1 balenie mletej vanilky Bourbon
  • 3 vajcia
  • 2 PL mlieka, skvelé sú aj vegánske alternatívy: napr. ovsený nápoj zn. dmBio
  • cca 300 g čerstvého sezónneho bobuľovitého ovocia, napr. jahôd a malín
  • 4 PL mandľových lupienkov


Príprava jednoduchého koláča ku Dňu matiek:

Rúru si predhrejeme na 180°C, na horný a dolný ohrev.
Formu na pečenie s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, okraje vymastíme a jemne vysypeme múkou.
 
V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a soľou. V druhej miske si ručným mixérom vyšľaháme maslo so 100 g cukru, vanilkovým cukrom a vajíčkami. Cesto je správne vzdušné a krémové, ak je bledožlté a robia sa v ňom malé bublinky.
 
Pridáme doň mix suchých ingrediencií a mlieko, potom krátko šľaháme, kým nám nevznikne rovnomerné cesto. Cesto potom vylejeme do pripravenej formy na pečenie a pomocou lyžice alebo stierky ho pekne uhladíme.
 
Očistíme ovocie, dobre ho necháme vyschnúť a v prípade potreby rozrežeme na polovice. Ovocie potom naukladáme na cesto.
Koláč posypeme zvyškom cukru a mandľovými lupienkami a umiestnený v strede rúry ho pečieme približne 45 minút.
 
Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a hotovo: jednoduchý koláč ku Dňu matiek, ktorí zvládnu malí pomocníci a aj veľkí pekárski začiatočníci! A keď sme už pri prekvapeniach: Prečo nespojiť túto sladkú pochúťku s láskyplne prestretým raňajkovým stolíkom? Tak či onak, najkrajší darček je spoločne strávený čas!