Sweet Surprise
Takto vyčarujete jednoduchý koláč ku Dňu matiek
Nemáte času nazvyš, no chcete svojej mamine urobiť veľkú radosť? A čo tak upiecť jej chutný koláčik? Len žiadna panika: Toto je jednoduchý koláč ku Dňu matiek, ktorý zvládnu aj pekári začiatočníci.
Last minute potešenie: Ovocný koláč z piškótového cesta
Prísady do formy na pečenie s priemerom 24 cm
- 200 g múky (plus trošku múky navyše na vysypanie formy)
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 štipku soli
- 125 g mäkkého masla „izbovej teploty“ (plus trošku navyše na vymastenie formy)
- 100 g cukru + 2 PL naviac na posypanie
- 1 balenie mletej vanilky Bourbon
- 3 vajcia
- 2 PL mlieka, skvelé sú aj vegánske alternatívy: napr. ovsený nápoj zn. dmBio
- cca 300 g čerstvého sezónneho bobuľovitého ovocia, napr. jahôd a malín
- 4 PL mandľových lupienkov
Príprava jednoduchého koláča ku Dňu matiek:
Rúru si predhrejeme na 180°C, na horný a dolný ohrev. Formu na pečenie s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, okraje vymastíme a jemne vysypeme múkou.
V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a soľou. V druhej miske si ručným mixérom vyšľaháme maslo so 100 g cukru, vanilkovým cukrom a vajíčkami. Cesto je správne vzdušné a krémové, ak je bledožlté a robia sa v ňom malé bublinky.
Pridáme doň mix suchých ingrediencií a mlieko, potom krátko šľaháme, kým nám nevznikne rovnomerné cesto. Cesto potom vylejeme do pripravenej formy na pečenie a pomocou lyžice alebo stierky ho pekne uhladíme.
Očistíme ovocie, dobre ho necháme vyschnúť a v prípade potreby rozrežeme na polovice. Ovocie potom naukladáme na cesto.
Koláč posypeme zvyškom cukru a mandľovými lupienkami a umiestnený v strede rúry ho pečieme približne 45 minút.
Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a hotovo: jednoduchý koláč ku Dňu matiek, ktorí zvládnu malí pomocníci a aj veľkí pekárski začiatočníci! A keď sme už pri prekvapeniach: Prečo nespojiť túto sladkú pochúťku s láskyplne prestretým raňajkovým stolíkom? Tak či onak, najkrajší darček je spoločne strávený čas!