Active Beauty
Rastlinný nápoj: ovsené mlieko sa vyrába samo
Text: Redaktion

dm GREEN IDEAS

Rastlinný nápoj: ovsené mlieko sa vyrába samo

Ovsené mlieko má spomedzi rastlinných nápojov jednu z najnižších emisií CO₂. Dôvodom je, že ovos sa dá pestovať vo veľkej časti Európy, čo znamená, že prepravné vzdialenosti a množstvo potrebnej vody sú nízke. Ešte ohľaduplnejšie k životnému prostrediu? Vyrobte si vlastné ovsené mlieko. Rastlinné mlieko sa hodí nielen do kávy, ale chutí skvele aj v müsli alebo smoothies!

Prečo je ovos dobrý pre životné prostredie?

Rovnako ako pšenica alebo jačmeň, aj ovos je druh obilia. Ovsené pole nielen krásne vyzerá, ale je aj prospešné pre životné prostredie. Ovos potrebuje málo hnojív, pretože je veľmi dobre zakorenený v pôde. Samotná rastlina zo všetkých strán absorbuje živiny z pôdy, aby vyživovala klasy. Okrem toho je ovos odolný - pesticídy sú často potrebné len raz. To je výhodné pre poľnohospodárov aj pre nás spotrebiteľov. Okrem toho by sme mali dbať na ekologickú kvalitu, aby sa pesticídy a fungicídy nedostali do pôdy a do nášho tela.

V chladnom ročnom období pôsobí ovos ako hrejivá krycia plodina na pôdu a mimo sezóny dodáva do pôdy cenné živiny. To vedie k dobrému stavu pôdy a zaručuje potravinové plodiny v budúcnosti. Ak budeme kupovať viac ovsených výrobkov a sami si vyrábať ovsené mlieko, určite urobíme niečo dobré pre životné prostredie.

Ovsený rastlinný nápoj ako náhrada mlieka

Rastlinné mlieko má nižšie emisie CO₂ ako klasické kravské mlieko. Kravy ako prežúvavce uvoľňujú veľké množstvo metánu, ktorý je až 30-krát silnejší skleníkový plyn ako CO₂. Naša pravidelná konzumácia mlieka tak prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Rovnako aj spotreba vody, keďže na jeden liter mlieka je potrebných 700 litrov vody. Na výrobu ovseného mlieka stačí desatina tejto dávky.

Ovsené mlieko je jednoducho zdravou alternatívou. Zatiaľ čo príliš veľa laktózy a mliečnych výrobkov škodí nášmu zdraviu, živiny v ovse nás podporujú. Chránia imunitný systém, znižujú hladinu cholesterolu a majú pozitívny vplyv na náš tráviaci trakt. A to najlepšie? Ak si sami vyrobíme ovsené mlieko a naplníme ho do sklenených fliaš, ušetríme veľa obalového materiálu, CO₂ a peňazí.


Recept na ovsený rastlinný nápoj:

Doba prípravy: 10 minút

Prísady:
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 4 šálky vody
    1 štipka soli
    Voliteľné:
    1 organická datľa (pre prirodzenú sladkosť)
    1 lyžička oleja (vďaka nemu je mlieko krémovejšie a jednoliatejšie)

Na prípravu:
Miska
Mixér alebo ručný mixér
Jemné sitko
Čisté sklenené fľaše na plnenie


Príprava:
Ovsené vločky, vodu, štipku soli (prípadne datle a olej) vložte do mixéra alebo rozmixujte vo vysokej nádobe ručným mixérom.
Vločky mixujte, kým sa neobjaví mliečna farba.
Tekutinu preceďte cez jemné sito alebo utierku.
Hotové ovsené mlieko naplňte do sklenených fliaš a uložte do chladničky.
Teraz už nič nestojí v ceste tomu, aby ste si vychutnali domáci rastlinný nápoj!

Dobre vedieť:

Chcete tiež nahradiť šľahačku? V našom recepte stačí použiť iba dve šálky vody. Praktický ovsený krém je pripravený na varenie!
A ak stále nie je dosť času, potom je tu našťastie ovsené mlieko od dmBio. Balené, ale stále zdravšie a udržateľnejšie ako konvenčné mlieko.