Active Beauty
Čaj a spol.: hnojivo pre rastliny

dm GREEN IDEAS

Čaj a spol.: hnojivo pre rastliny

Nachvíľu vypnite, užite si čas pre seba a nalejte si čaj: pre mnohých ľudí je hrejivým útočiskom pokoja v každodennom živote. Len málo ľudí však vie, že sa môže používať aj ako hnojivo pre rastliny.
Či už po stresujúcom dni, alebo len na uvoľnenie: čaj si často spájame s oddychom v každodennom kolotoči. Od povzbudzujúceho čierneho ráno, cez povzbudzujúci zelený popoludní až po upokojujúci harmančekový večer. Týždeň čo týždeň používame niekoľko čajových vrecúšok a keby sme ich zhromažďovali na jednom mieste, rýchlo by sa ich nahromadila celá hora. Môžeme pritom myslieť na životné prostredie a niečo z toho získať?


Čajové vrecúška do kanvice na polievanie

Podobne ako hnojivo z kávovej usadeniny aj čajová usadenina má podporný účinok na rastliny. Čierny čaj napríklad chráni pred škodcami, harmančekový čaj podporuje rast rastlín a zelený čaj je vynikajúci na zlepšenie pôdy. Najlepšie je používať čaje bez mikroplastov z ekologických zdrojov, napríklad značky dmBio. 

Ak si chcete pripraviť hnojivý výluh na kvety, jednoducho zaveste niekoľko použitých čajových vrecúšok na niekoľko hodín do kanvice a potom zalejte rastliny vodou bohatou na živiny.

Viac hnojiva pre pôdu bez rašeliny

Recykláciou čajových vrecúšok šetríme peniaze a chránime životné prostredie. Predchádzame vzniku nového odpadu a získame ďalšie hnojivo pre pôdu bez rašeliny. Pôda bez rašeliny je lepšia pre životné prostredie, ale vyžaduje si aj viac hnojív. S naším hnojivom na rastliny vyrobeným z čajových vrecúšok to nie je problém.


Dobre vedieť:

Rašeliniská na celom svete viažu obrovské množstvo uhlíka. Pri ich odvodňovaní za účelom ťažby rašeliny sa uvoľňuje viazaný uhlík, ktorý sa spája s kyslíkom a vzniká CO2. A prečo si vlastne ľudia tak obľúbili rašelinu? Je lacná, dobre absorbuje živiny, dlho uchováva vodu a kyprí pôdu. Preto je potrebné rastliny v pôde bez rašeliny viac hnojiť, ideálne organickou variantou hnojiva.


Hnojivo, kam až oko dovidí

Existuje mnoho ďalších spôsobov, ako môžeme prirodzene hnojiť naše rastliny. Okrem recyklácie čajových vrecúšok sa používa napríklad aj kávová usadenina. Dokonca aj posledný dúšok nealkoholického piva, ktorý už možno nechutí tak dobre, sa môže z času na čas použiť ako voda na zalievanie obsahujúca chmeľ a slad. Mimochodom, naše bylinky milujú vaječné škrupiny, ktoré sa po vysušení dajú ľahko rozdrviť na jemný prášok.