Horchata: 2 jesenné recepty na kultový nápoj
Odkiaľ pochádza trendový nápoj horchata?
Trendový nápoj pôvodne pochádza z juhošpanielskeho mesta Valencia, kde sa nazýva „Orxata de xufas“, čo znamená mandľové mlieko. Pod názvom „horchata“ sa tento osviežujúci nápoj teší veľkej obľube aj v Mexiku, pričom v týchto geografických šírkach sa vyrába hlavne z ryžového mlieka. Je zväčša výhradne rastlinného pôvodu (napríklad aj z mandľového mlieka), neobsahuje alkohol a ak to je niekoho preferencia, môže sa podávať aj s kávou.
Ako teda horchata chutí najlepšie?
V Španielsku a Mexiku sa horchata podáva prevažne studená, doladená kockami ľadu, pretože v týchto krajinách je väčšinu roka veľmi teplo a preto horchata ulahodí ako skvelý nápoj na osvieženie. Ak však nastúpi jeseň a ručička teplomera začne klesať, taká teplá horchata nádherne doladí príjemnú jesennú atmosféru.
Je horchata zdravý nápoj?
Ak si ju pripravíme sami a vedome si povieme, že ju príliš neosladíme cukrom, môže byť horchata solídnym zdravým zdrojom energie. Samozrejme, ako všetko zdravé, aj tento osviežujúci nápoj má význam konzumovať s mierou. Nakoľko bude horchata zdraviu prínosná, určuje jej spôsob prípravy:
- Horchata s mliekom zo zemných mandlí: originálna verzia z Valencie obsahuje okrem iného železo, vápnik a horčík. Vláknina zase pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru a vitamín E má skvelé antioxidačné účinky. Tento variant nápoja je dokonca úžasným beauty boostrom, pretože obsahuje biotín, ktorý lahodí pokožke a vlasom.
- Horchata s ryžovým mliekom: pri príprave v tejto verzii je dôležité obstarať si ryžu z ekologického poľnohospodárstva a pred spracovaním ju dôkladne opláchnuť vodou. Mexická podoba nápoja však nie je nízkokalorická a dokonca ani nejak zvlášť výživná.
- Horchata s mandľovým mliekom: mandľový nápoj je pomerne nízkokalorický (pokiaľ doň samozrejme pri príprave nepridáme veľa cukru!), obsahuje nenasýtené mastné kyseliny (ktoré je vhodné dopĺňať pri probléme s vysokým cholesterolom) a vďaka vysokému obsahu vitamínu E sa takáto verzia horchaty vyznačuje aj antioxidačnými účinkami.
1. Recept: Horchata z ryžového mlieka
Ingrediencie
- 200 g dlhozrnnej ryže, napr. zn. dmBio
- 1 l vody
- 1 tyčinka škorice
- šťava z agávy, napr. zn. dmBio
- mletá škorica, napr. zn. dmBio
- voliteľné: ďalšia tyčinka škorice
Príprava
-
200 g dlhozrnnej ryže nasypeme do sitka a dobre prepláchneme.
-
V hrnci si necháme zovrieť pol litra vody, potom sporák vypneme a hrniec odstavíme.
-
Do vody pridáme dobre umytú dlhozrnnú ryžu a jednu tyčinku škorice. Hrniec zakryjeme a necháme 8 hodín odstáť.
-
Následne zo zmesi vyberieme škoricu a obsah hrnca vlejeme do mixéra. Pridáme pol litra vody a zmixujeme na tekutú konzistenciu.
-
Zmes precedíme, avšak zliatu tekutinu si odložíme bokom.
-
Zmes potom zohrejeme a nalejeme do sklenenej nádoby (alebo šálky).
-
Na záver podľa chuti ešte dosladíme agáve sirupom a posypeme troškou škorice.
Voliteľné: Nápoj môžeme ešte na vrchu dozdobiť škoricovou tyčinkou.
Recept s kávou: Horchata latte s mandľovým mliekom
Ingrediencie
- káva
- mandľový nápoj, napr. zn. alpro
- Bourbon mletá vanilka, napr. zn. dmBio
- ryžový sirup, napr. zn. dmBio
- mletá škorica, napr. zn. dmBio
- voliteľné: ďalšia tyčinka škorice
Príprava
- Pripravíme si espresso (v poháre alebo v šálke).
- Do nápoja potom primiešame lyžicu Bourbon vanilky a trochu ryžového sirupu.
- Na záver už len posypeme mletou škoricou.
Voliteľné: nápoj môžeme ešte na vrchu dozdobiť škoricovou tyčinkou.
Viac informácií mliečnych alternatív nájdete na stránke mojadm.sk.