Active Beauty
Horchata: 2 jesenné recepty na kultový nápoj
Čas načítania: Min.
Nápoje pre jesennú pohodu

Horchata: 2 jesenné recepty na kultový nápoj

Kultový nápoj horchata pochádza pôvodne zo španielsky hovoriacich krajín, ale pevné miesto na stole si našiel aj v našom prostredí. V článku vám prezradíme, aký zdravý je tento nápoj v skutočnosti, a tiež sa s vami podelíme o zopár receptov a tiež nápadov na to, ako ho podávať.

Odkiaľ pochádza trendový nápoj horchata?

Trendový nápoj pôvodne pochádza z juhošpanielskeho mesta Valencia, kde sa nazýva „Orxata de xufas“, čo znamená mandľové mlieko. Pod názvom „horchata“ sa tento osviežujúci nápoj teší veľkej obľube aj v Mexiku, pričom v týchto geografických šírkach sa vyrába hlavne z ryžového mlieka. Je zväčša výhradne rastlinného pôvodu (napríklad aj z mandľového mlieka), neobsahuje alkohol a ak to je niekoho preferencia, môže sa podávať aj s kávou.

Ako teda horchata chutí najlepšie?

V Španielsku a Mexiku sa horchata podáva prevažne studená, doladená kockami ľadu, pretože v týchto krajinách je väčšinu roka veľmi teplo a preto horchata ulahodí ako skvelý nápoj na osvieženie. Ak však nastúpi jeseň a ručička teplomera začne klesať, taká teplá horchata nádherne doladí príjemnú jesennú atmosféru.

Je horchata zdravý nápoj?

Ak si ju pripravíme sami a vedome si povieme, že ju príliš neosladíme cukrom, môže byť horchata solídnym zdravým zdrojom energie. Samozrejme, ako všetko zdravé, aj tento osviežujúci nápoj má význam konzumovať s mierou. Nakoľko bude horchata zdraviu prínosná, určuje jej spôsob prípravy:

  • Horchata s mliekom zo zemných mandlí: originálna verzia z Valencie obsahuje okrem iného železo, vápnik a horčík. Vláknina zase pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru a vitamín E má skvelé antioxidačné účinky. Tento variant nápoja je dokonca úžasným beauty boostrom, pretože obsahuje biotín, ktorý lahodí pokožke a vlasom.
  • Horchata s ryžovým mliekom: pri príprave v tejto verzii je dôležité obstarať si ryžu z ekologického poľnohospodárstva a pred spracovaním ju dôkladne opláchnuť vodou. Mexická podoba nápoja však nie je nízkokalorická a dokonca ani nejak zvlášť výživná.
  • Horchata s mandľovým mliekom: mandľový nápoj je pomerne nízkokalorický (pokiaľ doň samozrejme pri príprave nepridáme veľa cukru!), obsahuje nenasýtené mastné kyseliny (ktoré je vhodné dopĺňať pri probléme s vysokým cholesterolom) a vďaka vysokému obsahu vitamínu E sa takáto verzia horchaty vyznačuje aj antioxidačnými účinkami.

1. Recept: Horchata z ryžového mlieka

Ingrediencie

  • 200 g dlhozrnnej ryže, napr. zn. dmBio
  • 1 l vody
  • 1 tyčinka škorice
  • šťava z agávy, napr. zn. dmBio
  • mletá škorica, napr. zn. dmBio
  • voliteľné: ďalšia tyčinka škorice

Príprava

  1. 200 g dlhozrnnej ryže nasypeme do sitka a dobre prepláchneme.

  2. V hrnci si necháme zovrieť pol litra vody, potom sporák vypneme a hrniec odstavíme.

  3. Do vody pridáme dobre umytú dlhozrnnú ryžu a jednu tyčinku škorice. Hrniec zakryjeme a necháme 8 hodín odstáť.

  4. Následne zo zmesi vyberieme škoricu a obsah hrnca vlejeme do mixéra. Pridáme pol litra vody a zmixujeme na tekutú konzistenciu.

  5. Zmes precedíme, avšak zliatu tekutinu si odložíme bokom.

  6. Zmes potom zohrejeme a nalejeme do sklenenej nádoby (alebo šálky).

  7. Na záver podľa chuti ešte dosladíme agáve sirupom a posypeme troškou škorice.

Voliteľné: Nápoj môžeme ešte na vrchu dozdobiť škoricovou tyčinkou.


Recept s kávou: Horchata latte s mandľovým mliekom

Ingrediencie

  • káva
  • mandľový nápoj, napr. zn. alpro
  • Bourbon mletá vanilka, napr. zn. dmBio
  • ryžový sirup, napr. zn. dmBio
  • mletá škorica, napr. zn. dmBio
  • voliteľné: ďalšia tyčinka škorice

Príprava

  1. Pripravíme si espresso (v poháre alebo v šálke).
  2. Do nápoja potom primiešame lyžicu Bourbon vanilky a trochu ryžového sirupu.
  3. Na záver už len posypeme mletou škoricou.

Voliteľné: nápoj môžeme ešte na vrchu dozdobiť škoricovou tyčinkou.

Viac informácií  mliečnych alternatív nájdete na stránke mojadm.sk.

Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Prosím, skúste to s inými hľadanými výrazmi.