Active Beauty
Kvetinová focaccia – zo záhradky na chlieb

Recept

Kvetinová focaccia – zo záhradky na chlieb

Ak je vaším zámerom nadchnúť svojich hostí, práve v lete sa fantázii medze naozaj nekladú. S našou kvetinovou focacciou vyčarujeme kvetinovú lúku priamo na chlebe.

Chcete pre svojich letných hostí pripraviť niečo špeciálne, niečo, čo je vhodné aj pre vegetariánov? Naša kvetinová focaccia poteší nielen chuťové bunky, ona je totižto zároveň aj pastvou pre oči. A očiam jedlo predsa lahodiť musí, však?

Kvetinovú focacciu môžete podávať teplú alebo si ju pripraviť deň vopred. Focaccia chlebík sa ideálne hodí na grilovačku alebo aj ako príloha k dipom. Focacciu si môžete pribaliť aj na letný piknik alebo len tak ako snack na deň strávený pri vode. Pri správnom skladovaní vydrží taká záhradná focaccia aj niekoľko dní.

Jednoduchá na prípravu: Na prípravu focaccie á la „kvetinová lúka“ budete potrebovať základné cesto na focacciu, trochu trpezlivosti a čerstvú letnú zeleninu – ideálne priamo zo záhradky alebo z farmárskeho trhu. Pri dizajnovaní kvetinovej lúky zo zeleniny a byliniek potom pokojne popusťte uzdu svojej fantázii.

Recept na kvetinovú focacciu

Suroviny

Na prípravu základného cesta:
Na ozdobu:
Čerstvú zeleninu (papriku, paradajky, cibuľu, hríby, cesnak, atď.) a bylinky (napríklad pažítku, talianske bylinky) podľa chuti.

Príprava

  1. V miske zmiešame pšeničnú múku, sušené pekárenské droždie, štipku soli a 1 čajovú lyžičku cukru.
  2. Pridáme 350 ml vlažnej vody a za polievkovú lyžicu olivového oleja.
  3. Cesto dobre vymiesime.
  4. Potom si vyberieme plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Kto chce, môže ho jemne pokvapkať olivovým olejom.
  5. Cesto si vyvaľkáme valčekom a položíme ho na plech.
  6. Uložíme ho na teplé miesto a po dobu 1 hodiny necháme kysnúť.
  7. Za ten čas si pripravíme zeleninový „toping“. Zeleninu umyjeme, nakrájame na menšie kúsky tak, aby sa na kvetinovej lúke krásne vynímala.
  8. Po hodine na cesto poukladáme zeleninu a bylinky.
  9. Pečieme v strede rúry približne 20 minút pri teplote 210°C.

Dobré vedieť

Vedeli ste, že focaccia existovala už v dobách antických a pôvodne sa servírovala rímskym bohom? Jej samotné pomenovanie je odvodené z latinského slova „focus“, ktoré znamená ohnisko, pec alebo krb. Pomenovanie focaccia sa vzťahuje na skutočnosť, že chlieb sa piekol priamo v popole.