Active Beauty
Vegánske grilovanie nie je fádne
Text: Anita Freistetter, Nina Horcher

Farba a šťava

Vegánske grilovanie nie je fádne

Už máte dosť suchého tofu a zeleninové bochníky vám nikdy veľmi nechutili? Potom si tieto tipy na vegánske grilovanie zamilujete! Foodblogerka prezradí, pomocou akých trikov nebudú grilovaná zelenina či alternatívy k mäsu nikdy viac chutiť fádne.

Aby ste mohli grilovať vegánsky, nemusíte vo vašej komore alebo chladničke veľa meniť: namiesto tradičných klobás či párkov nájdete na trhu už aj vegánske klobásky na grilovanie, priečinok na zeleninu môžete podľa chuti naplniť baklažánom, cuketami, brokolicou alebo hubami. Poličku s korením doplňte o silnejšie arómy ako sú paprika a bylinková morská soľ. Nezabudnite na olej na vyprážanie od dmBio, ktorý sa dá ohrievať na vysokú teplotu – a už ste dokonale pripravení na vegánsky kulinársky zážitok.

„Dôležité pri tom je, aby ste hľadali alternatívy, ktoré vám chutia“, hovorí foodblogerka Caro Pritschet. Na svojom blogu veganvibes.de pravidelne publikuje jednoduché recepty z rastlinnej potravy. Caro sme požiadali o tipy a triky, ako vegánske grilovanie spestriť tak, aby už nikdy nechutilo fádne.

Vegánske grilovanie: skoro ako mäso – ale bez neho

Pre vegetariánov a vegánov existuje medzičasom veľa produktov bežnej spotreby, ktoré pripomínajú mäso. Sójové klobásky a iné náhradné produkty, napr. údené tofu od dmBio alebo bochníky na pečenie z hrachového proteínu sú super, ak obľubujete údenú mäsovú príchuť. Práve ľudia, ktorí nejedia mäso napríklad z princípu ochrany zvierat, sa takto napriek tomu nemusia vzdať hamburgeru alebo klobásy.

Tempeh: aromatickejšie tofu

Radi by ste sa vzdali mäsa, ale nemáte radi tofu? Potom vyskúšajte tempeh: vyrába sa fermentáciou celých sójových bôbov, čo z neho robí vitamínovú bombu. Keďže sa dá veľmi dobre marinovať, chutí okorenený aromatickejšie ako tofu, hovorí Caro. Okrem toho vynikajúco znáša vysoké teploty, čo z neho robí žiadanú alternatívu k mäsu.

3 tipy na vegánske grilovanie

  1. Pri vegánskych prísadách nešetrite olejom na vyprážanie

Pri vegánskych prísadách musíte dbať na to, aby sa pri grilovaní nevysušili, pretože zelenina má omnoho nižší obsah tuku ako taká pečená klobáska. Preto je dôležité, aby ste nešetrili olejom na vyprážanie, ktorý znesie vysoké teploty a aby ste všetko dobre marinovali. Najlepšie je, ak gril vopred dobre natriete a natieranie opakujete pri každom otáčaní. Tak dosiahnete aj peknú arómu pečenia.

Caro radí: „Popri oleji rada siaham po čerstvých domácich bylinkách a dopĺňam ich napríklad sušenou paprikou a čili korením.“

  1. Dbajte na kvalitu a vzdajte sa predchádzajúceho dusenia

Už pri nakupovaní môžete dbať na to, aby boli prísady veľmi kvalitné. Nemali by ste šetriť ani na oleji na marinádu, ani na prísadách. „Rada servírujem aj klasikov, ako grilované kukuričné klásky alebo papriku. Nepovažujem za potrebné zeleninu vopred dusiť. Keď brokolicu položím na gril, tak je prirodzene omnoho chrumkavejšia, ako pri varení“, hovorí blogerka.

  1. Tofu, seitan a zeleninu opekať iba krátko

„V zásade sa dá grilovať väčšina zeleniny. Obsahuje veľa vody a keď sa voda vyparí, cukor skaramelizuje. Tým získa vynikajúcu arómu“, hovorí Caro. Okrem toho odporúča, aby sa zelenina, tofu, seitan alebo tempeh opekali nad otvoreným ohňom iba krátko. Potom posuňte horúce uhlíky nabok a to, čo grilujete, položte nad uhlíky v nádobe a nie nad otvorený oheň.