Mangoldové knedle & spol.: Tri najlepšie knedľové varianty
Aj vás už začali klasické knedle nejak nudiť? Tieto tri variácie knedlí sa rozhodne postarajú o rozmanitosť na tanieri a to, že sa zaručene stanú hitom, je fakt! Sezónne mangoldové knedle, klasické špenátové knedle a knedle z červenej repy - ukážeme vám, ako na ne.
Recept na mangoldové knedle: Sezónna pochúťka!
Čo na ne budeme potrebovať:
- 250 g pečiva vhodného na prípravu knedlí, nakrájaného na kocky
- 200 ml vlažného mlieka
- 200 g mangoldu
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
- 1 kvapka olivového oleja
- 3 vajcia,
- 120 g múky
- 1 štipka soli
- 1 štipka korenia
- 1 štipka muškátového orieška
- 2 lyžičky soli
- citrónová šťava
- múka alebo strúhanka podľa potreby
Ingrediencie potrebné na oblohu:
- 150 g masla
- 2 PL parmezánu
- pražené orechy (napr. vlašské alebo lieskové)
A ideme na to:
1. Pripravíme si pečivo vhodné na prípravu knedlí
Pečivo vhodné na prípravu knedlí nakrájané na kocky vložíme do misky, zalejeme vlažným mliekom a necháme 15 minút odstáť. Medzitým umyjeme a osušíme mangold, lístky dôkladne poobtrhávame zo stoniek. Potom nahrubo nasekáme listy mangoldu a stonky nakrájame na jemné kúsky.
2. Pripravíme si mangold
V hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli a blanšírujeme v nej mangold, približne 1 minútu. Potom mangold scedíme cez sitko, prepláchneme studenou vodou a dobre osušíme.
3. Osmažíme cibuľu, zvyšné ingrediencie zmiešame
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s trochou oleja. Potom necháme dôkladne vychladnúť. Do zmesi na knedle pridáme mangold, cibuľu a cesnak, vajcia a múku a rukami zmes dobre premiešame. Potom pridáme koreniny, soľ, korenie, muškátový oriešok a trošku citrónovej šťavy a opäť dobre premiešame.
4. Z cesta tvarujeme knedle a varíme
Knedle tvarujeme mokrými rukami. Ak je zmes stále príliš mäkká, nasypeme si priamo na ruky trochu múky alebo strúhanky a tvarujeme knedle, kým nebudú mať pevnú konzistenciu. Potom do veľkého hrnca nalejeme vodu, necháme ju s trochou soli zovrieť a knedle varíme pri miernej teplote po dobu 15 - 20 minút.
5. Opražíme orechy a roztopíme maslo
Na panvici s nepriľnavým povrchom krátko opražíme vybrané orechy (najlepšie lieskové alebo vlašské), potom roztopíme maslo a najemno nastrúhame parmezán. Hotové knedle podávame s maslom, orechmi a parmezánom. Dobrú chuť!
Recept na špenátovú knedľu: Klasika
Čo na ňu budeme potrebovať:
- 750 g mrazeného špenátového krému
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 350 g pečiva vhodného na prípravu knedle nakrájaného na kocky
- 125 ml mlieka
- 15 g mäkkého masla
- 2 vajcia
- 1 PL múky
- 2 PL strúhanky
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- citrónová šťava
- múka alebo strúhanka podľa potreby
Ingrediencie na oblohu:
- 80 g masla (na servírovanie)
- strúhaný parmezán
A ideme na to:
1. Pripravíme si špenát. Orestujeme cibuľku
Krémový špenát necháme rozmraziť a vložíme ho do misy. Potom na panvici s nepriľnavým povrchom opražíme cibuľu a cesnak a necháme vychladnúť.
2. Zmiešame všetky ingrediencie
Do veľkej misy dáme pečivo vhodné na prípravu knedle nakrájané na kocky, mlieko, rozmrazený špenát, maslo, cibuľu a cesnak, vajcia, múku, strúhanku, soľ, korenie, muškátový oriešok a trošku citrónovej šťavy. Zmes rukami dôkladne premiešame.
3. Vytvarujeme knedľu a varíme
Knedle tvarujeme mokrými rukami. Ak je zmes na knedle stále príliš mäkká, nasypeme si priamo na ruky trochu múky alebo strúhanky a tvarujeme knedle dovtedy, kým nebudú mať pevnú konzistenciu. Potom vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s trochou soli a varíme knedle pri miernej teplote po dobu 20 - 25 minút.
4. Podávame knedle
Rozpustíme si trochu masla a najemno nastrúhame parmezán. Hotové knedle podávame s maslom a parmezánom. Knedľový sen je hotový!
Mnoho ďalších zaujímavých a zdravých receptov nájdete na mojadm.sk.
Recept na knedle z červenej repy: Na šalviovom masle
Čo na ne budeme potrebovať:
- 300 g chleba vhodného na prípravu knedlí nakrájaného na kocky
- 125 ml mlieka
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 30 g masla
- 250 g varenej červenej repy (jemne rozmixovanej na pyré)
- 2 vajcia
- 1 PL múky
- 2 PL strúhanky
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- múka alebo strúhanka podľa potreby
Ingrediencie na oblohu:
- 80 g masla (na servírovanie)
- 8–10 lístkov šalvie
- 4 PL strúhaného parmezánu
- čerstvé bylinky, napr. petržlen
A ideme na to:
1. Pripravíme si pečivo na knedle. Opražíme cibuľku
2. Všetky prísady zmiešame dokopy
Pyré z červenej repy pridáme k nakrájanému pečivu s cibuľou, vajcami, múkou, strúhankou, soľou, korením a muškátovým orieškom, všetko dobre premiešame a necháme po dobu 10 minút odpočívať.
3. Vytvarujeme knedle a varíme
Knedle tvarujeme mokrými rukami. Ak je zmes na knedle stále príliš mäkká, nasypeme si priamo na ruky trochu múky alebo strúhanky a knedle tvarujeme dovtedy, kým nebudú mať pevnú konzistenciu. Potom vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli a necháme knedle variť 10 - 15 minút. Hotové sú vtedy, keď vyplávajú pekne na povrch.
4. Pripravíme si šalviové maslo a servírujeme
Na panvici rozpustíme maslo a šalviové lístky opečieme dochrumkava. Hotové knedle vyklopíme na šalviové maslo, ozdobíme ich nastrúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou.