Active Beauty
Mangoldové knedle & spol.: Tri najlepšie knedľové varianty
čas čítania: min
V knedľovom nebi

Mangoldové knedle & spol.: Tri najlepšie knedľové varianty

Aj vás už začali klasické knedle nejak nudiť? Tieto tri variácie knedlí sa rozhodne postarajú o rozmanitosť na tanieri a to, že sa zaručene stanú hitom, je fakt! Sezónne mangoldové knedle, klasické špenátové knedle a knedle z červenej repy - ukážeme vám, ako na ne.

Recept na mangoldové knedle: Sezónna pochúťka!

Čo na ne budeme potrebovať:

  • 250 g pečiva vhodného na prípravu knedlí, nakrájaného na kocky
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 200 g mangoldu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
  • 1 kvapka olivového oleja
  • 3 vajcia,
  • 120 g múky
  • 1 štipka soli
  • 1 štipka korenia
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 2 lyžičky soli
  • citrónová šťava
  • múka alebo strúhanka podľa potreby



Ingrediencie potrebné na oblohu:

  • 150 g masla
  • 2 PL parmezánu
  • pražené orechy (napr. vlašské alebo lieskové)


A ideme na to:


1. Pripravíme si pečivo vhodné na prípravu knedlí

Pečivo vhodné na prípravu knedlí nakrájané na kocky vložíme do misky, zalejeme vlažným mliekom a necháme 15 minút odstáť. Medzitým umyjeme a osušíme mangold, lístky dôkladne poobtrhávame zo stoniek. Potom nahrubo nasekáme listy mangoldu a stonky nakrájame na jemné kúsky.

2. Pripravíme si mangold

V hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli a blanšírujeme v nej mangold, približne 1 minútu. Potom mangold scedíme cez sitko, prepláchneme studenou vodou a dobre osušíme.

3. Osmažíme cibuľu, zvyšné ingrediencie zmiešame

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s trochou oleja. Potom necháme dôkladne vychladnúť. Do zmesi na knedle pridáme mangold, cibuľu a cesnak, vajcia a múku a rukami zmes dobre premiešame. Potom pridáme koreniny, soľ, korenie, muškátový oriešok a trošku citrónovej šťavy a opäť dobre premiešame.

4. Z cesta tvarujeme knedle a varíme

Knedle tvarujeme mokrými rukami. Ak je zmes stále príliš mäkká, nasypeme si priamo na ruky trochu múky alebo strúhanky a tvarujeme knedle, kým nebudú mať pevnú konzistenciu. Potom do veľkého hrnca nalejeme vodu, necháme ju s trochou soli zovrieť a knedle varíme pri miernej teplote po dobu 15 - 20 minút.

5. Opražíme orechy a roztopíme maslo

Na panvici s nepriľnavým povrchom krátko opražíme vybrané orechy (najlepšie lieskové alebo vlašské), potom roztopíme maslo a najemno nastrúhame parmezán. Hotové knedle podávame s maslom, orechmi a parmezánom. Dobrú chuť!

Recept na špenátovú knedľu: Klasika

Čo na ňu budeme potrebovať:

  • 750 g mrazeného špenátového krému
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 350 g pečiva vhodného na prípravu knedle nakrájaného na kocky
  • 125 ml mlieka
  • 15 g mäkkého masla
  • 2 vajcia
  • 1 PL múky
  • 2 PL strúhanky
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • citrónová šťava
  • múka alebo strúhanka podľa potreby


Ingrediencie na oblohu:

  • 80 g masla (na servírovanie)
  • strúhaný parmezán


A ideme na to:


1. Pripravíme si špenát. Orestujeme cibuľku

Krémový špenát necháme rozmraziť a vložíme ho do misy. Potom na panvici s nepriľnavým povrchom opražíme cibuľu a cesnak a necháme vychladnúť.

2. Zmiešame všetky ingrediencie

Do veľkej misy dáme pečivo vhodné na prípravu knedle nakrájané na kocky, mlieko, rozmrazený špenát, maslo, cibuľu a cesnak, vajcia, múku, strúhanku, soľ, korenie, muškátový oriešok a trošku citrónovej šťavy. Zmes rukami dôkladne premiešame.

3. Vytvarujeme knedľu a varíme

Knedle tvarujeme mokrými rukami. Ak je zmes na knedle stále príliš mäkká, nasypeme si priamo na ruky trochu múky alebo strúhanky a tvarujeme knedle dovtedy, kým nebudú mať pevnú konzistenciu. Potom vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s trochou soli a varíme knedle pri miernej teplote po dobu 20 - 25 minút.

4. Podávame knedle

Rozpustíme si trochu masla a najemno nastrúhame parmezán. Hotové knedle podávame s maslom a parmezánom. Knedľový sen je hotový!

Mnoho ďalších zaujímavých a zdravých receptov nájdete na mojadm.sk.

Recept na knedle z červenej repy: Na šalviovom masle

Čo na ne budeme potrebovať:

  • 300 g chleba vhodného na prípravu knedlí nakrájaného na kocky
  • 125 ml mlieka
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 g masla
  • 250 g varenej červenej repy (jemne rozmixovanej na pyré)
  • 2 vajcia
  • 1 PL múky
  • 2 PL strúhanky
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • múka alebo strúhanka podľa potreby

Ingrediencie na oblohu:

  • 80 g masla (na servírovanie)
  • 8–10 lístkov šalvie
  • 4 PL strúhaného parmezánu
  • čerstvé bylinky, napr. petržlen

A ideme na to:


1. Pripravíme si pečivo na knedle. Opražíme cibuľku

Chlieb, resp. pečivo vhodné na prípravu knedlí nakrájané na kocky zalejeme teplým mliekom a necháme asi 10 minút odstáť. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na masle dosklovita.


2. Všetky prísady zmiešame dokopy

Pyré z červenej repy pridáme k nakrájanému pečivu s cibuľou, vajcami, múkou, strúhankou, soľou, korením a muškátovým orieškom, všetko dobre premiešame a necháme po dobu 10 minút odpočívať.


3. Vytvarujeme knedle a varíme


Knedle tvarujeme mokrými rukami. Ak je zmes na knedle stále príliš mäkká, nasypeme si priamo na ruky trochu múky alebo strúhanky a knedle tvarujeme dovtedy, kým nebudú mať pevnú konzistenciu. Potom vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli a necháme knedle variť 10 - 15 minút. Hotové sú vtedy, keď vyplávajú pekne na povrch.

4. Pripravíme si šalviové maslo a servírujeme

Na panvici rozpustíme maslo a šalviové lístky opečieme dochrumkava. Hotové knedle vyklopíme na šalviové maslo, ozdobíme ich nastrúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou.
x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.