Active Beauty
Mňam: Omeleta s cuketou a kozím syrom
Text: Carolina Forstner, Rezept: Taverne Agency / Kitchen Trinity

Ľahká a nadýchaná

Mňam: Omeleta s cuketou a kozím syrom

Vo vyvážených raňajkách či dokonale chutnom brunchi by nemala chýbať jedna konkrétna ingrediencia: vajíčko. Volské oko, varené vajíčka a praženica sa na raňajkovom stole považujú až za svätú trojku. V nej však niečo chýba, a síce ďalšia klasika: omeleta. V tomto recepte sme skombinovali nadýchaný vaječný pokrm s cuketou a doladili kozím syrom – jednoduché, a predsa rafinované.

Recept: Omeleta s cuketou a kozím syrom

Ingrediencie na prípravu 2 omeliet

  • 50 g cukety
  • ​50 g šalátu z púpavy
  • 4 čerstvé vajcia
  • 3 PL smotany
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 PL masla
  • 100 g čerstvého kozieho syra
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 PL listov mäty
  • 2 PL olivového oleja

Príprava omelety s cuketou a kozím syrom

1. Pripravíme si zeleninu
Cuketu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Šalát umyjeme.

2. Pripravíme si omeletu
Rozbijeme vajíčka, pričom oddelíme žĺtka od bielkov, žĺtky vyšľaháme so sladkou smotanou, bielky zas ručným mixérom na tuhý sneh. Sneh z bielkov potom vmiešame do žĺtkov, dochutíme soľou a korením. Na panvici (s priemerom asi 20 cm) rozpustíme 1 PL masla a na strednej teplote na ňom krátko opečieme polovicu plátkov cukety. Zalejeme polovicou vaječnej zmesi. Panvicu potom prikryjeme pokrievkou a omeletu necháme dosmažiť, asi 4-5 minút. Potom ju opatrne pomocou taniera z panvice vyklopíme. Vajíčka by nemali byť stuhnuté dotvrda, naopak, akurát sú vtedy, ak sú krásne zlatisté.

3. Naservírujeme omeletu
Omeletu naservírujeme na predhriaty tanier. Malou čajovou lyžičkou ju posypeme polovičkou pripraveného kozieho syra a citrónovou kôrou. Potom nahrubo natrháme polovicu listov mäty a omeletu nimi výdatne posypeme. Dochutíme soľou a korením. Zároveň na inej panvici zahrejeme olivový olej a krátko na ňom orestujeme šalát. Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať na omelete.


Ako pripraviť perfektnú omeletu

Podobne ako stará dobrá klasika, praženica, aj omelety sa dajú hravo kombinovať s rôznymi možnými prísadami. Či už dostaneme chuť na omeletu naslano alebo nasladko – tieto kroky sa pri jej príprave jednoducho oplatí dodržať:

  • Vhodná panvica: Aby bola omeleta správne nadýchaná, chce to, aby sme odhadli pomer vaječnej zmesi a veľkosti panvice. Napríklad panvica s priemerom 20 cm sa ideálne hodí na 2 vajcia. Ak sa zmes okamžite „spojí“, panvica je príliš horúca. Ideálny stav je, ak sa vaječná zmes začne spájať len z pozvoľna.
  • Správna teplota: Aby výsledný efekt nebol príliš pochmúrny, čiže omeleta príliš tmavá, je dobré vopred skontrolovať teplotu panvice. Najjednoduchší spôsob, ako to zistiť, je vyliať na panvicu trošku vaječnej zmesi.
  • Omeletu neprepečte: Omelety sa jemne dusia ešte aj na tanieri. Takže vždy myslite na to, že treba byť o krok vpred a omeletu z panvice vybrať vždy o niečo skôr.