Active Beauty
Pestovanie mikrozeleniny: na toto nezabúdajte

Malá, ale šikovná

Pestovanie mikrozeleniny: na toto nezabúdajte

Podľa odborníkov sa dajú rýchlo pestovať na balkónoch a parapetoch a sú plné dôležitých živín a životne dôležitých látok. Nátierky, cestoviny, misy alebo šaláty sa nimi dajú ľahko spestriť ako posýpka. A existuje veľa rôznych druhov: hovoríme o malých zelených rastlinách, mikrozeleninách. Práve to je dôležité pri udržateľnom pestovaní mikrozeleniny.

Čo je to mikrozelenina?

Sila celej reďkovky alebo brokolica plná bielkovín ukrytá v minirastlinke? To je možné pomocou mikrozelenín a klíčkov. Aké je ich tajomstvo? Aby totiž rastlinka mohla vyrásť, všetky jej zásobné látky sú koncentrované v semenách. Obsah vitamínov a minerálnych látok v dospelej rastline je nižší, ako v jej klíčkoch. Okrem toho sú zložky mikrozeleniny a klíčkov stráviteľnejšie, keďže ich pred konzumáciou namáčame do vody. Blokátory, ktoré môžu brániť využitiu výživných zložiek v zelenine, sú počas neho odbúrané.

Aký je rozdiel medzi klíčkami a mikrozeleninou?

Klíčky sa môžu konzumovať po dvoch až šiestich dňoch od začiatku pestovania, v závislosti od odrody. Najlepšie sa pestujú v pohári na klíčenie. Ak počkáte o niečo dlhšie a už majú zelené listy, nazývajú sa mikrozelenina. Väčšina z nás sa prvýkrát stretla s jednou z najznámejších mikrozeleniniek, žeruchou záhradnou, v materskej škole. Obsahuje cenné horčičné oleje, ktoré môžu pomôcť predchádzať prechladnutiu a infekciám močového mechúra. Okrem toho sa veľmi ľahko pestuje v malej miske a zberať ju možno už po 8 až 10 dňoch. Ideálna pre netrpezlivých.

Kde si kúpiť semená mikrozeleniny a klíčkov?

Semená na mikroklíčky a klíčky by sa mali kupovať len z dôveryhodných zdrojov (obchody s certifikovanými ekologickými produktmi). Najlepšie je hľadať dobrú kvalitu a neobjednávať od neznámych obchodníkov na internete.

Návod: Pestovanie mikrozeleniny


1. Vyrobte si klíčiacu nádobu
Téglik z jogurtu, plastový kelímok z hrozna alebo kvetináč, ktorý by ste inak vyhodili? Recyklujte a použite ich na pestovanie. Dodržte maximálnu výšku 5 cm a na dne urobte niekoľko otvorov.

2. Kúpte si vhodnú zeminu
Zvoľte si pôdu bohatú na živiny - pestovateľskú do záhonov alebo černozem. Nádobu zeminou naplňte do výšky 2-3 cm. Zabezpečte nádobe dostatok prirodzeného svetla a zalievajte vodou s ideálne nízkym obsahom vápnika (napr. filtrovanú, ak taká nie je vaša voda z kohútika).

3. Vysejte semená
V závislosti od odrody môže byť potrebný čas na namáčanie. Potom semená husto zasejte do vlhkej pôdy a zľahka ich pritlačte do pôdy. Prikryte ich kuchynskou papierovou utierkou. Môžete ju odstrániť hneď, ako semená začnú klíčiť.

4. Udržujte vlhkosť
Najlepšie je umiestniť nádobu na krátky čas do vodného kúpeľa, aby sa vlhkosť dostala do pôdy zdola cez otvory. Na tento účel zvlhčite rastliny zhora ráno a večer pomocou rozprašovača.

5. Zožnite úrodu
Ak boli malé rastlinky starostlivo zalievané, môžete ich ochutnať približne po šiestich až ôsmich dňoch. Keď je výsledok chutný, jednoducho odstrihnite nožnicami toľko, koľko práve potrebujete do jedla.

Vypestujte si klíčky sami

Klíčky si môžete ľahko vypestovať aj sami doma:

1. Vyrobte si nádobu na klíčky
Vezmite nádobu na konzervovanie a namiesto viečka vložte kus látky z prírodných vlákien (napríklad gázový obväz) a gumový krúžok na upevnenie. Prípadne si môžete kúpiť nádobu na klíčky s odkvapkávačom.

2. Naplňte ich semenami a vodou
Vyvarte nádobu (alebo ju umyte v umývačke riadu), aby sa v nej nenachádzali baktérie. Umyte max. 2 - 3 polievkové lyžice klíčkov v kuchynskom sitku. Potom ich vložte do pohára, zalejte vodou a uzavrite handričkou a gumovým krúžkom. Semená nechajte niekoľko hodín namočené (čas namáčania nájdete na obale semien).

3. Vypustite vodu

  • Po uplynutí doby namáčania vodu úplne vyprázdnite a nádobu umiestnite mierne naklonenú a prevrátenú do misky alebo do držiaka.
  • Pravidelne ju oplachujte vodou.
  • Dvakrát denne nádobu pokrytú tkaninou úplne vypláchnite vodou.


4. Zjedzte klíčky
V závislosti od odrody môžete klíčky zbierať už po niekoľkých dňoch (pozri informácie na obale). Nezabudnite ich uložiť do chladničky a spotrebovať do dvoch dní. Pred konzumáciou klíčky dobre opláchnite a nechajte ich odkvapkať. Potom ich jednoducho posypte na šalát alebo karí ako prílohu. Klíčky môžete tiež krátko orestovať v sójovej omáčke.

Pozor: Ak klíčky pestujete v pohári na klíčenie, uistite sa, že pohár na klíčenie pravidelne oplachujete čerstvou vodou a potom ho úplne vypustíte. Stagnujúca voda môže obsahovať plesne, baktérie a vírusy a ohrozovať vaše zdravie.

Prečo sú mikroklíčky a klíčky také zdravé?

Mikrozelenina a klíčky obsahujú mnoho dôležitých látok a živín, ktoré sú prospešné pre črevnú flóru a mikrobióm. Rôzne druhy majú aj mnoho ďalších výhod:

  • Fazuľa Adzuki vo forme mikroklíčkov alebo klíčkov vraj dodáva telu viac energie.
  • Brokolica vo forme mikroklíčkov, klíčkov alebo žeruchy môže podporiť imunitný systém, znížiť zápaly a priberanie na váhe.
  • Mikroklíčky z pohánky obsahujú veľa kyseliny kremičitej a môžu posilniť spojivové tkanivo. Podobne ako ľubovník bodkovaný majú údajne pozitívny vplyv na depresívne nálady.
  • Mikrozelenina, klíčky alebo žerucha z kelov sú našou potravinou budúcnosti; darí sa im aj pri vysokých teplotách v dôsledku klimatických zmien. Ich antioxidanty môžu podporiť metabolizmus tukov a pôsobiť proti starnutiu.
  • Cviklové mikroklíčky a klíčky obsahujú dôležité minerálne látky, ako je železo, horčík a zinok. Ich izoflavóny môžu pomôcť vyrovnať hladinu estrogénu a zmierniť menštruačné kŕče a problémy v menopauze.
  • Klíčky a mikroklíčky fazule mungo nám pomáhajú lepšie znášať horúčavy a údajne priaznivo pôsobia na krvný tlak a zadržiavanie vody (edémy). Ideálna prísada do ázijských jedál, ako sú kari a miešané jedlá!