Active Beauty
Príloha: Grilovaný rímsky šalát s karí majonézou
čas čítania: min
Dokonalá sviežosť

Príloha: Grilovaný rímsky šalát s karí majonézou

Kto kedy povedal, že na gril patria len klobásky? Výborne ugrilovať sa dá aj šalát: Chrumkavý rímsky šalát naberie počas grilovania tú správnu dymovú vôňu a podáva sa s krémovou karí majonézou.

Dokonalá príloha: Grilovaný rímsky šalát s karí majonézou

Ingrediencie

  • 1 čerstvý vaječný žĺtok
  • 2 ČL stredne pikantnej horčice (napr. zn. dmBio)
  • 1 ČL jablčného octu (napr. zn. dmBio)
  • 2 ČL práškového karí, plus niečo na posypanie
  • 1 štipka cukru
  • 80 ml olivového oleja (napr. zn. dmBio)
  • 100 ml slnečnicového oleja (napr. zn. dmBio)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 2 veľké hlavičky rímskeho šalátu
  • 3 PL olivového oleja
  • hrubozrnná morská soľ

Príprava

1. Karí majonéza
Budeme potrebovať žĺtky, horčicu, ocot, karí a cukor. Všetko vložíme do nádobky a pri vysokých otáčkach zmixujeme ručným mixérom, kým sa ingrediencie nespoja do jednej emulzie. Postupne do zmesi pridávame olivový a slnečnicový olej, pričom mixér čas od času povytiahneme nahor. Hotovú majonézu (približne 350 ml) ochutíme soľou a korením, prelejeme do menšej misky a podľa chuti dochutíme karí korením.

2. Grilujeme a servírujeme šalát
Rímsky šalát rozrežeme na dve polky, ploché časti rezu potrieme olivovým olejom a grilujeme na grile cca 8 minút, pričom ho stačí na grile otočiť len raz. Grilovaný šalát potom servírujeme dochutený hrubozrnnou soľou a korením a podávame s majonézou.

Pripravené za: 30 minút

Dá sa majonéza vyrobiť aj bez vajec?

Áno! Korenistá karí majonéza sa dá vyrobiť aj s ingredienciami rastlinného pôvodu a preto chutí aj vegánkam a aj všetkým tým, ktorým sa žiada raz za čas na grilovačke zaobísť sa bez živočíšnych produktov.


Ingrediencie na prípravu cca 300 ml vegánskej karí majonézy

  • 100 ml nesladeného sójového mlieka
  • 220 ml slnečnicového oleja
  • ½ ČL horčice
  • 2 ČL jablčného octu
  • 2 ČL karí korenie, plus niečo na posypanie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 štipka cukru

Príprava

Do vysokej nádoby nalejeme sójové mlieko a pridáme horčicu, jablčný ocot, karí korenie a ručným mixérom zmixujeme na pyré. Následne pomaly pokračujeme v mixovaní, až kým nám nevznikne hustejšia zmes. Hotovú majonézu dochutíme soľou, korením a cukrom, nalejeme ju do misiek a podľa chuti ešte poprášime karí korením.
x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.