Active Beauty
Recept na ázijské rezance: Tento šalát so sklenenými rezancami je náš letný hit

Čerstvé & dokonale okorenené

Recept na ázijské rezance: Tento šalát so sklenenými rezancami je náš letný hit

Pripravíme si sklenené rezance, chrumkavú zeleninu a tofu a všetko spolu zmiešame s aromatickým dresingom – hotovo, ázijský šalát vhodný na horúci letný čas je pripravený. Či už si ho pribalíme na letný piknik alebo si ho doprajeme ako ľahkú večeru - tento recept na ázijské rezance chutí jednoducho vždy skvele.

Recept na ázijské rezance: šalát so sklenenými rezancami s údeným tofu a arašidmi

Ingrediencie na prípravu štyroch porcií

  • 300 g sklenených rezancov
  • 150 g údeného tofu (napr. zn. dmBio)
  • 2 papriky, žltú aj zelenú
  • 1 šalotka
  • 2 PL čili sladko-kyslej omáčky
  • 1 ČL najemno nasekaného zázvoru
  • 3 PL sezamového oleja
  • 3 PL svetlej sójovej omáčky
  • štipka hnedého cukru
  • trošku limetkovej šťavy
  • 1 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
  • ​50 g nesolených arašidov (napr. zn. dmBio)

Príprava šalátu so sklenenými rezancami s údeným tofu a arašidmi

1. Uvaríme si sklenené rezance, nakrájame tofu a zeleninu
Sklenené rezance uvaríme podľa návodu na obale, scedíme a necháme odkvapkať. Tofu nakrájame na pásiky. Papriku umyjeme, rozpolíme, očistíme a tiež nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.

2. Pripravíme si dresing, marinujeme zeleninu a rezance
Čili omáčku zmiešame so zázvorom, olejom a sójovou omáčkou. Dochutíme cukrom a šťavou z limetky. Scedené rezance zmiešame s krúžkami cibule, tofu a paprikou nakrájanou na pásiky. Potom zalejeme dresingom a na vrchu posypeme petržlenovou vňaťou a arašidmi.

Ázijská kuchyňa: Skúsenosti nám odovzdá Philip Yuen z reštaurácie „Yuen" v Salzburgu


Ryža: Niečo zaujímavé o jednej z najdôležitejších kultúrnych plodín
Zatiaľ čo v Európe a Amerike nemá ryža dlhú tradíciu, v Ázii sa pestuje už tisícky rokov. Ryža je jednou z najdôležitejších základných potravín na svete a v súčasnosti sa pestuje v tisícoch rôznych odrôd, ktoré je možno zhruba rozdeliť do dvoch hlavných kategórií: Dlhozrnná ryža a guľatozrnná ryža.
Dlhozrnná ryža: po uvarení je nadýchaná a zrnitá, pretože počas varenia sa z nej uvoľňuje menej škrobu a zrná ryže sa nelepia. Hodí sa k jedlám pripravovaným s karí (napr. jazmínová ryža alebo ryža basmati zn. dmBio). „Dôležitá poznámka: pred varením treba ryžu prepláchnuť v miske so studenou vodou, aby sa z nej odstránil prebytočný škrob a prípadné nečistoty," vysvetľuje Philip Yuen.
Guľatozrnná ryža: obsahuje viac škrobu a preto je lepkavejšia a mäkšia. Ideálne sa hodí na prípravu sushi alebo sticky rice (napr. lepkavá ryža; mliečna ryža a ryža na rizoto zn. dmBio)

Tieto chute robia ázijskú kuchyňu typicky ázijskou
„Prím hrajú bylinky a korenie, napríklad koriander, thajská bazalka a zázvor. Jedno z mojich najobľúbenejších korenín je práve sečuánske korenie, a to pre jeho unikátnu korenistú citrusovú nótu.“ hovorí Philip Yuen, ktorý vedie reštauráciu už od roku 2017.

Varenie na ázijský spôsob
V ázijskej kuchyni zohráva dôležitú úlohu wok. Ak sa ingrediencie opekajú pri vysokej teplote a krátko, zostanú krásne čerstvé a chrumkavé. „Môj tip: Sezamový olej sa nemusí využívať len ako tuk na restovanie jedál, tento olej je skvelý aj na dochutenie jedál z woku. Typicky ázijské, čo do prípravy jedál, je pre mňa v ázijskej kuchyni aj príprava jedál na pare: zeleninou počnúc a knedličkami končiac. Bao buns, čo sú žemle pripravované na pare, sa už nejaký čas podávajú aj v Európe," hovorí Philip Yuen.

Kulinársky hack: Takto bude jedlo chutiť skutočne ázijsky
„Trio zázvor, cesnak/pór a sójová omáčka v sekunde dochutia jedlo a dodajú mu tú správnu ázijskú príchuť,“ hovorí Philip Yuen.

Philip Yuen (35) vedie od roku 2017 reštauráciu „Yuen“, najstaršiu čínsku reštauráciu v Salzburgu.