Active Beauty
Recept s bedľou: jesenná hubová klasika
Text: Carolina Forstner

Priamo z lesa

Recept s bedľou: jesenná hubová klasika

Popri kuriatkach a šampiňónoch sa na bedle upriamuje pomerne málo pozornosti. Bedľa je pritom skvelá miestna pochúťka, ktorú poľahky nájdete od júla do októbra na okrajoch lesov, lúkach či svetlých rúbaniskách. S naším receptom sa dnes budú podávať lahodné bedle ako rezne, avšak v jesennej vegetariánskej verzii.

Bedľové rezne

Prísady na 4 rezne:

Príprava vegetariánskych bedľových rezňov

Na prípravu chutných rezňov si najprv dôkladne očistíme bedle. Obalíme ich v múke. V miske si vyšľaháme vajcia so smotanou a dochutíme soľou a korením. Huby potom namočíme vo vaječnej zmesi, obložíme listami bazalky a nakoniec obalíme v strúhanke.

Na dvoch veľkých panviciach rozpálime maslo, pričom s ním vôbec nešetríme, a klobúky bedlí opekáme dozlatista z každej strany asi 3 minúty. Po vypražení necháme odkvapkať na kuchynských utierkach. Umyjeme si citrón a nakrájame ho na plátky. Bedľové rezne naaranžujeme na taniere, každý dozdobíme plátkom citróna a bazalkou a môžeme podávať.

Podľa chuti možno rezne podávať so zemiakovým šalátom a tatárskou omáčkou. Klasikou k pečeným jedlám je aj pikantný dip. Mimochodom, tajnou ingredienciou smotanovej majonézy je čajová lyžička sardelovej pasty.

Vyznáme sa? Ako správne pripravovať huby

Huby sa dajú upravovať na mnoho rôznych spôsobov, výborne chutia dusené, varené, pečené, grilované alebo zapekané. Mimochodom, šampiňóny a hlivy sa dajú nakrájať do šalátu aj v surovom stave. Ak huby vyprážame, mali by sme tak robiť rýchlo a pri vysokej teplote, huby obsahujú totiž vodu a pri dlhšej tepelnej úprave by mohli zmeniť konzistenciu na kašovitú. A v rámci redukovania presakovania vody by sa tiež mali dochucovať až po vypražení.

Ak nepatríte práve k vášnivým hubárom alebo sa vám huby nepodarí kúpiť čerstvé, pretože práve nie je hubová sezóna, môžete sa pokojne uchýliť k mrazeným variantom. Mrazením sa v hubách zachová veľa živín, aj keď samozrejme, rezne nebudú také chrumkavé a voňavé ako z čerstvých kúskov. Rozmrazené huby by sa už nemali znovu mraziť, ale hneď spracovať.

Smú sa huby prihrievať?

Ak vám pri príprave húb, ako napríklad pri našich bedľových rezňoch, zostanú zvyšky, mali by ste ich uskladniť v chladničke a ideálne hneď na druhý deň skonzumovať. Prihrievanie pokrmov, ktoré sa dlhú dobu považovalo za zdraviu nie príliš prospešné, podľa súčasných vedeckých poznatkov problematické nie je.