Tvarohový koláč s chrumkavým základom

Tento jednoduchý koláčik je nenáročný na prípravu a obľúbia si ho ho nielen maminy!

Čo naň potrebujete:

  • maslo, na formu
  • 250 g piškót/ maslových keksov
  • 120 g rozpusteného masla
  • 450 g jahôd
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 5 plátkov želatíny
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 250 g tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru (napr. od dmBio)

A poďme na to:


1. Pripravíme si tortový korpus

Okraje formy (24 cm Ø) zľahka vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Piškóty/kekse nadrobno nasekáme v kuchynskom mixéri, zmiešame s rozpusteným maslom, vlejeme do formy a dobre popritláčame na dno až po okraj. Prikryjeme a necháme 30 minút v chlade, aby korpus stuhol.

2. Pripravíme si jahodové pyré

300 g jahôd umyjeme, zbavíme stopiek a roztlačíme s citrónovou šťavou na pyré. V hrnci za stáleho miešania privedieme pyré so želatínou do varu a povaríme aspoň 2 minúty. Zmes prelejeme do misky a necháme vychladnúť.


3. Jahodové pyré zmiešame so šlahačkou a tvarohom

Umyjeme 50 g jahôd. Odstránime stopky a nakrájame na plátky alebo kocky. Smotanu vyšľaháme vo vysokej nádobe na tuhú šľahačku. V miske zmiešame tvaroh s práškovým cukrom na krém. Vlažné jahodové pyré vmiešame do tvarohového krému a nakoniec vmiešame dotuha vyšľahanú šľahačku.

4. Naplníme krémom a koláč ozdobíme

Krém nalejeme do tortovej formy, uhladíme a  na 3-4 hodiny odložíme do chladničky. Zvyšné jahody aj so stopkami poukladáme ako ozdobu do stredu torty a podávame. Ak máte radi chrumkavé, môžete do koláča pridať sušené plátky jahôd alebo nasekané pusinky.