Jednoduchý koláč ku Dňu matiek: Toto bude mamin nový obľúbený!
Tvarohový koláč s chrumkavým základom
Tento jednoduchý koláčik je nenáročný na prípravu a obľúbia si ho ho nielen maminy!
Čo naň potrebujete:
- maslo, na formu
- 250 g piškót/ maslových keksov
- 120 g rozpusteného masla
- 450 g jahôd
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 5 plátkov želatíny
- 400 g smotany na šľahanie
- 250 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
-
1 bal. vanilkového cukru (napr. od dmBio)
A poďme na to:
1. Pripravíme si tortový korpus
Okraje formy (24 cm Ø) zľahka vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Piškóty/kekse nadrobno nasekáme v kuchynskom mixéri, zmiešame s rozpusteným maslom, vlejeme do formy a dobre popritláčame na dno až po okraj. Prikryjeme a necháme 30 minút v chlade, aby korpus stuhol.
2. Pripravíme si jahodové pyré
300 g jahôd umyjeme, zbavíme stopiek a roztlačíme s citrónovou šťavou na pyré. V hrnci za stáleho miešania privedieme pyré so želatínou do varu a povaríme aspoň 2 minúty. Zmes prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
3. Jahodové pyré zmiešame so šlahačkou a tvarohom
Umyjeme 50 g jahôd. Odstránime stopky a nakrájame na plátky alebo kocky. Smotanu vyšľaháme vo vysokej nádobe na tuhú šľahačku. V miske zmiešame tvaroh s práškovým cukrom na krém. Vlažné jahodové pyré vmiešame do tvarohového krému a nakoniec vmiešame dotuha vyšľahanú šľahačku.
4. Naplníme krémom a koláč ozdobíme
Krém nalejeme do tortovej formy, uhladíme a na 3-4 hodiny odložíme do chladničky. Zvyšné jahody aj so stopkami poukladáme ako ozdobu do stredu torty a podávame. Ak máte radi chrumkavé, môžete do koláča pridať sušené plátky jahôd alebo nasekané pusinky.
SPotrebujete aj inšpiráciu na kreatívne darčeky ku Dňu matiek? Toto sú nápady na ich výrobu. .