Teplovzdušná fritéza: tri zdravé snacky
Keď volá ďalší seriálový maratón, občerstvenie nesmie chýbať – ale prečo to neskúsiť zdravšie? Ukážeme vám tri chrumkavé alternatívy k chipsom, ktoré nie sú len chutné, ale aj výrazne menej kalorické ako klasické varianty zo supermarketu. Čo na to potrebujete? Teplovzdušnú fritézu. Čo všetko toto praktické zariadenie ešte dokáže, sa dozviete tu.
Ako funguje teplovzdušná fritéza
Nazývajú sa Airfryer alebo Ninja a sľubujú veľké veci: jedlo a maškrtenie bez výčitiek. Namiesto toho, aby sa hranolky, nugetky, tofu tyčinky alebo zeleninové chipsy kúpali v oleji, pripravujú sa v teplovzdušnej fritéze pomocou horúceho vzduchu. Tak vzniká obľúbená chrumkavá textúra – úplne bez litrového množstva tuku. V porovnaní s klasickou fritézou si teplovzdušná fritéza vystačí s minimálnym množstvom oleja alebo dokonca bez neho. To nielenže znižuje kalorický príjem, ale prospieva aj srdcu, cievam a, samozrejme, postave. Pri „fritovaní“ sa zároveň vytvára menej (nezdravých) nasýtených mastných kyselín, nevzniká akrylamid ako pri prudkom vyprážaní a vďaka kratším časom prípravy zostáva viac vitamínov zachovaných. To znamená: viac živín, menej škodlivín. Zároveň spotrebuje teplovzdušná fritéza oveľa menej energie ako bežná rúra. A navyše: nevzniká odpad v podobe použitých olejov.Aký je rozdiel medzi Airfryerom a teplovzdušnou fritézou?
Žiadny rozdiel neexistuje, „Airfryer“ je iba obchodná značka. Airfryer funguje rovnako ako každá iná teplovzdušná fritéza, líši sa teda od svojich konkurentov len názvom a dizajnom.Čo dokáže teplovzdušná fritéza?
Teplovzdušná fritéza dokáže oveľa viac než len „fritovať“. Môžete v nej piecť, grilovať, ohrievať a pripravovať celé jedlá. Či už chrumkavé kurča, pečená zelenina alebo Baked Oats: možnosti sú takmer neobmedzené. A to najlepšie? Nie je potrebné predhrievanie a čistenie je mimoriadne jednoduché – mnohé časti môžete dokonca vložiť do umývačky riadu.
Lahodný recept na Baked Oats nájdete tu.
Na čo si treba dať pozor pri používaní teplovzdušnej fritézy?
- Predhrievanie: Nové zariadenia často už nevyžadujú predhrievanie. Pri obaľovaných potravinách, ako sú napríklad rybie filé alebo nugetky, sa však predhrievanie odporúča. Ak je fritéza pri vkladaní jedla už horúca, obal sa začne okamžite zapekať, bez toho, aby nasiakol vlhkosťou. Tak vznikne chrumkavá a rovnomerne zlatistá kôrka.
- Menej je viac: Ak je kôš na prípravu jedla príliš plný, vzduch nemôže správne cirkulovať. Jedlo sa tak neuvarí rovnomerne a môže byť dokonca rozmočené. A ešte jedna výhoda: menšie porcie sú rýchlejšie hotové.
- Priebežné pretrepávanie a otáčanie: Týmto spôsobom sa jedlo rovnomerne prepečie a získa chrumkavú textúru.
- Olejový sprej: Jemný nástrek oleja na potraviny zvýrazní chuť a zabezpečí krajšie zhnednutie.
Najlepšie tipy a triky pre teplovzdušnú fritézu
- Hranolky & spol. zostanú chrumkavé a teplé, ak ich necháte pri 80 stupňoch v teplovzdušnej fritéze.
- Kúsok pizze zo včera bude opäť chutiť čerstvo, ak ho vložíte na približne päť až desať minút pri teplote 100 až 150 stupňov do fritézy.
- Mrazené produkty potrebujú v teplovzdušnej fritéze iba asi 2/3 uvedeného času prípravy. Teplotu však nastavte o 10-20 stupňov vyššie ako v rúre.
- Staršie pečivo nevyhadzujte, ale nakrájajte na kocky, premiešajte s olejom a korením a opečte v teplovzdušnej fritéze. Takto získate chrumkavé krutóny do šalátov, ktoré vydržia niekoľko týždňov, ak ich skladujete v hermeticky uzavretej nádobe.
Čo nepatrí do teplovzdušnej fritézy?
- Tekuté alebo omáčkové jedlá – tie totiž kvapkajú cez kôš na prípravu. Potraviny, ako sú vajcia, preto vždy vkladajte do vhodnej nádoby alebo zapekacej formy.
- Príliš ľahké alebo voľné ingrediencie, ako napríklad bylinkové lístky alebo papier na pečenie bez zaťaženia, môžu byť prúdom vzduchu rozvírené a dostať sa do vykurovacieho telesa – hrozí riziko požiaru!
- Cesto, ktoré výrazne kysne (napríklad z droždia), sa môže rozliať v koši. Preto ho vždy pečte v zapekacej forme.
- Používajte iba tepelne odolné príslušenstvo. Plast sa pri vysokých teplotách môže roztaviť a uvoľňovať škodlivé výpary.
Pre teplovzdušnú fritézu existujú špeciálne výrezy z papiera na pečenie, ktoré zabraňujú prilepeniu jedla a uľahčujú následné čistenie.
Aké sú nevýhody teplovzdušnej fritézy?
Aj keď môže byť teplovzdušná fritéza skvelým pomocníkom v kuchyni, má aj svoje nevýhody. Ak očakávate typickú chuť a textúru hranoliek alebo vyprážaného kurčaťa pripravených v oleji, môžete byť sklamaní. Okrem toho je kapacita fritézy pomerne malá. Ak varíte pre rodinu alebo hostí, musíte jedlo pripravovať na viackrát. A hoci väčšinu častí môžete umývať v umývačke riadu, sú často objemné a zaberajú veľa miesta.Ľahké a chutné: Tri zdravé alternatívy k chipsom
Zeleninové chipsy z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:- zelenina, napríklad mrkva, cuketa, sladké zemiaky alebo cvikla
- 1-2 PL olivového oleja
- koreniny podľa chuti, napríklad soľ, čierne korenie, chili, rozmarín alebo tymiánIngre
- Zeleninu ošúpte (ak je to potrebné) a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Najlepšie to zvládnete pomocou strúhadla na zeleninu.
Zeleninu rozložte v jednej vrstve do koša teplovzdušnej fritézy. Vždy pracujte iba s jedným druhom zeleniny, pretože doba prípravy sa môže líšiť.
„Fritujte“ pri 180 stupňoch približne 20 minút. Každých päť minút kôš pretrepte. Dĺžka prípravy sa môže líšiť v závislosti od druhu zeleniny a hrúbky plátkov.
Nakoniec dochuťte podľa vlastnej chuti.
Jablkové chipsy z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:- 2 jablká (napríklad Granny Smith)
- 1 ČL škorice
- citrónová šťava (voliteľné)
Príprava:
- Jablká umyte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na tenké plátky (najlepšie pomocou strúhadla na zeleninu).
- Plátky jabĺk môžete podľa potreby pokvapkať citrónovou šťavou (zabráni zhnednutiu) a v miske premiešať so škoricou.
- Jablkové plátky rozložte v jednej vrstve do koša teplovzdušnej fritézy.
- „Fritujte“ pri 160 stupňoch približne 10-15 minút, pričom ich priebežne pretrepávajte.
Náš obľúbený (vegánsky) recept na jablkový koláč nájdete tu.
Chrumkavý cícer z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:- 1 konzerva cíceru (cca 400 g) alebo 250 g sušeného cíceru
- 1-2 PL olivového oleja
- koreniny podľa chuti, napríklad soľ, mletá paprika, cesnakový prášok, chili
Príprava:
- Cícer z konzervy: dobre sceďte a opláchnite pod studenou vodou. Sušený cícer: namočte cez noc a podľa návodu uvarte, kým nezmäkne.
- Cícer dôkladne osušte kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami, aby bol chrumkavejší.
- Premiešajte ho s olivovým olejom a koreninami podľa vlastného výberu.
- „Fritujte“ pri 180 stupňoch približne 15-20 minút, kým nebude zlatohnedý a chrumkavý. Dbajte na to, aby cícer neležal v koši na sebe.