Active Beauty
Šťavnaté&pečené: vegánsky recept na jablkový koláč

Sladké pokušenie

Šťavnaté&pečené: vegánsky recept na jablkový koláč

Šťavnaté jablká, aromatická škorica, chrumkavé pekanové orechy: náš vegánsky jablkový koláč pripravia aj cukrári začiatočníci!

Vegánsky jablkový koláč: zo stola zmizne 1-2!

Ingrediencie (pre 8-10 kúskov, resp. jednu okrúhlu formu s priemerom približne 20 cm)

  • 2 jablká
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 200 g múky (a kúsok navyše na vystlanie formy)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL škoricového prášku
  • 100 g surového trstinového cukru
  • 150 ml mandľového nápoja
  • 80 ml rastlinného oleja (a kúsok navyše na vymastenie formy)
  • 80 g pekanových orechov, prípadne vlašských
  • 1 PL práškového cukru

Príprava


1. Predhriať rúru a pripraviť si jablká
Rúru predhrejte na 180 °C, horný a dolný ohrev. Formu na pečenie (približne 20 cm ⌀) vymažte olejom a vysypte múkou. Jablká umyte, odstráňte stred a vodorovne ich nakrájajte na hrubšie kolieska. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezoxidovali dohneda.
2. Vymiešať cesto
V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, vanilkou, škoricou a cukrom. Vmiešajte mandľové mlieko a olej a približne polovicu cesta nalejte do formy.
3. Dať všetko do formy a do rúry
Navrch položte asi polovicu koliesok jabĺk, posypte orechmi a pridajte zvyšné cesto. Navrch položte zvyšné kolieska jabĺk a posypte orechmi. Koláč pečte asi 40 minút, dozlatista.

Sladká bodka: Po vychladení môžete koláč jemne posypať práškovým cukrom.


Všetko o jablkách: Štyri dôvody, prečo sú našou lokálnou superpotravinou

  1. Sú šťavnatým osviežením: jablká sa skladajú z 85 % vody a obsahujú v priemere necelých 55 kilokalórií na 100 gramov.
  2. Sú dobré nielen vo vnútri: dôležité živiny sa v jablkách nachádzajú najmä v šupke. Preto by sa jablká mali pred konzumáciou vždy dôkladne umyť a ideálne nelúpať.
  3. Sú zdrojom vitamínov: Jablká sú mimoriadne bohaté na vitamíny A, B1, B2 a E. Obsahujú aj vitamín C a E. Vitamíny C a E sú prítomné aj v jablkách a posilňujú imunitný systém, najmä vo vlhkých a chladných jesenných a zimných mesiacoch.
  4. Sú dobré na trávenie: Pektíny, nestráviteľné vlákniny v jablčnej šupke, stimulujú črevné baktérie k produkcii kyseliny maslovej. Tá prospieva tráveniu a chráni črevnú stenu. Okrem toho pektíny v čreve napučiavajú, takže zostávate dlhšie sýti.