Active Beauty
Vegánske cestoviny s kapustou a cibuľou sú perfektným zimným jedlom
Text: , Rezept: Zucker&Jagdwurst

Sýte a chutné

Vegánske cestoviny s kapustou a cibuľou sú perfektným zimným jedlom

V zime môžu byť jedlá trochu hutnejšie. V týchto vegánskych cestovinách sa údené tofu a sójová omáčka používajú ako chuťový doplnok ku kapuste a rezancom - vrelo odporúčame vyskúšať.

Vegánsky blog Zucker&Jagdwurst nám poskytol perfektný recept na chutné cestoviny s kapustou a údeným tofu:

Recept na vegánske cestoviny

Ingrediencie pre 4 porcie

  • 1 kg bielej kapusty
  • 4 cibule
  • 200 g údeného tofu
  • 1 citrón
  • 15 g petržlenovej vňate
  • 200 g vegánskeho masla ghee
  • 50 g cukru
  • 500 g vegánskych širokých cestovín (napr. fettuccine alebo linguine)
  • rastlinný olej
  • sójová omáčka (voliteľná)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Príprava


1. Pripravte kapustu a tofu
Kapustu nakrájajte na tenké pásiky. Cibuľu ošúpte, rozpoľte a tiež nakrájajte na tenké plátky. Údené tofu nakrájajte na malé kocky. Na neskôr si nakrájajte citrón na mesiačiky a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.

2. Osmažte bielu kapustu a uvarte cestoviny
Vegánske maslo vložte do panvice a niekoľko minút zohrievajte, kým sa nerozpustí. Cibuľu nakrájanú na plátky restujte 2-3 minúty, kým nie je priesvitná. Potom pridajte bielu kapustu a všetko posypte cukrom a premiešajte. Panvicu prikryte pokrievkou a kapustu varte približne 20 minút, kým nie je mäkká a jemná. Každých 5 minút premiešajte, aby sa nič nepripálilo. Medzitým uvarte cestoviny vo vriacej a osolenej vode, kým nie sú al dente.

3. Pripravte údené tofu
Zároveň na inej panvici rozohrejte rastlinný olej a 3-4 minúty na ňom opekajte kocky údeného tofu, kým sa dobre neprepečú. V prípade potreby dochuťte trochou sójovej omáčky.

4. Všetko premiešajte a servírujte
Uvarené cestoviny pridajte k bielej kapuste na panvici a všetko dobre premiešajte. Podľa chuti ešte raz dochuťte soľou a korením. Kapustové rezance naaranžujte na taniere, pridajte kocky údeného tofu a nasekanú petržlenovú vňať a podávajte s citrónom.

Kapusta je pre vás dobrá: 3 dôvody, prečo milovať bielu kapustu

Veľa vitamínov a vápnika
Kapusta je skutočnou regionálnou superpotravinou. V 100 gramoch bielej kapusty je toľko vitamínu C ako v pohári pomarančovej šťavy - porcia 250 gramov pokryje vašu dennú potrebu. Biela kapusta obsahuje aj: vitamíny A, B, E a K, ako aj minerály vápnik, železo a horčík.

Dobrá pre trávenie
Kapusta obsahuje veľa vlákniny. Tá sa nerozkladá žutím a v tenkom čreve a slúži ako potrava pre črevné baktérie - kapusta teda rozhýbe pomalé črevo a zmierni žalúdočno-črevné ťažkosti. Na prevenciu či odstránenie plynatosti sa odporúča pripraviť kapustu s koreninami ako sú koriander, rasca alebo feniklové semená, ktoré dodávajú chuť a pôsobia proti plynatosti.

Hodnotná superpotravina
Biela kapusta je ako lacná a ľahko skladovateľná zelenina dostupná takmer všade na svete a po celý rok. Obzvlášť dobre však chutí v hlavnom období zberu - od neskorej jesene do marca.