Active Beauty
Vianočné menu: Červené kapučíno
Text: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler

Polievočku?

Vianočné menu: Červené kapučíno

Chcete na Vianoce podávať niečo špeciálne a rozmaznávať svojich blízkych? Žiadny problém! Šéfkuchár Vitus Winkler pre ACTIVE BEAUTY vytvoril vianočné menu, ktoré nielen krásne vyzerá, ale aj výborne chutí. A buďte si istí: pri dodržiavaní receptu môže s týmto extravagantným menu uspieť aj každý domáci kuchár.
Touto hrejivou a sýtou polievkou nám špičkový chef Vitus Winkler servíruje korenisté otvorenie vianočného menu.

Predjedlo vianočného menu: Kapustové kapučíno s tymiánovou penou a pralinkami z kozieho syra

Ingrediencie na kapustové kapučíno

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica zázvoru
  • 200 g olúpanej červenej cibule nakrájanej nadrobno
  • 500 g čerstvej červenej kapusty nakrájanej na jemné prúžky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 jablko, zbavené jadrovníkov, olúpané a nakrájané na malé kúsky
  • 125 ml červeného vína
  • 1 pomaranč (šťava a kôra)
  • 1 l zeleninového vývaru (napr. z dmBio)
  • 65 ml smotany na šľahanie
  • 2 klinčeky
  • 1 hviezdička anízu
  • 1⁄2 tyčinky škorice
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • 125 ml šťavy z červenej repy (napr. šťava z červenej repy od dmBio)

Príprava

V hrnci na olivovom oleji osmažte zázvor, cibuľu s červenou kapustou do sklovita, potom pridajte cukor a kúsky jabĺk a varte päť minút. Potom pridajte červené víno, pomarančovú šťavu a kôru, zalejte zeleninovým vývarom a pridajte smotanu. Polievku ochuťte klinčekmi, badyánom, škoricou, soľou a korením. Raz priveďte do varu, stiahnite z ohňa a nechajte prikryté stáť 20 minút. Vyberte klinčeky, badyán a škoricu a polievku rozmixujte ručným mixérom. Preceďte cez sito a potom pridajte šťavu z červenej repy.


Ingrediencie na tymiánovú penu

  • 20 g masla
  • 500 ml nízkotučného mlieka
  • 5 g tymiánu bez stoniek
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • trochu sódy

Príprava

V malom hrnci zohrievajte maslo, kým sa nespení a nezhnedne. Teraz pridajte tymián a zalejte mliekom, dochuťte soľou a korením a raz priveďte do varu. Nechajte päť minút lúhovať a potom rozmixujte na jemno ručným mixérom. Tekutinu preceďte cez jemné sitko, zohrejte ju a pridajte trošku sódy. Opäť ju na povrchu speňte mixérom. Horúcu červenú kapustovú polievku nalejte do polievkových misiek a zalejte tymiánovou penou.


Ingrediencie na pralinky z kozieho syra

  • 120 g kozieho smotanového syra
  • 50 g múky
  • 2 vajcia
  • 100 g strúhanky
  • tuk na pečenie
  • prášok z červenej repy

Príprava

Z kozieho syra vytvarujte malé guľôčky. Guľky krátko zmrazte v chladničke alebo mrazničke. Potom ich obaľte v múke, namočte do rozšľahaných vajec a obaľte v strúhanke. Potom ich opečte na rozpálenom masle dozlatista, osušte a obaľte v prášku z červenej repy.
Horúcu červenú kapustovú polievku nalejte do pohárov. Opatrne položte tymiánovú penu na vrch polievky a guľôčky umiestnite buď do polievky, alebo ako chrumkavú ozdobu vedľa pohárov - farebná a harmonická ozdobička vianočného menu!