Active Beauty
Výživové doplnky: Čo by mali ženy vedieť

Mikroživiny

Výživové doplnky: Čo by mali ženy vedieť

Mesačný cyklus, hormonálna antikoncepcia, tehotenstvá, obdobia dojčenia či hormonálnych zmien počas menopauzy. S meniacimi sa fázami života ženy sa menia aj jej výživové potreby. Podporovanie zdravia organizmu prostredníctvom rôznych doplnkov stravy je teda na mieste. Na čo by ženy mali dbať?

Sú doplnky stravy namieste alebo naopak telu škodia?

Za určitých okolností majú doplnky stravy v podporovaní zdravia organizmu svoje opodstatnenie, napríklad vtedy, ak je určitých živín v tele nedostatok. Určiť však ktoré, to môže len lekárka či lekár. Domnievate sa, že trpíte nedostatkom príjmu vitamínov či minerálov? V takom prípade by ste si mali dať najprv skontrolovať krvný obraz. Dobrá správa je, že zdraví ľudia sú za normálnych okolností schopní pokrývať svoju výživovú potrebu živín prostredníctvom pestrej stravy. Potraviny rastlinného pôvodu, veľa zeleniny a ovocia a celozrnné produkty by sa mali v jedálničku vyskytovať každý deň. Doplnky stravy totiž ani podľa Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín nie sú náhradou nevyváženej stravy.

V prípade určitých životných situácií alebo špeciálnych rizikových skupín ľudí však môže byť užívanie výživových doplnkov stravy predsa len prospešné – napríklad u ľudí, ktorí vykonávajú vysoko výkonnostné druhy športov. Vegánom a vegánkam sa odporúča dopĺňať do stravy vitamín B12, pretože ten sa nachádza takmer len v živočíšnych produktoch a ľudský organizmus je ho v prirodzenej forme schopný prijať len zo živočíšnych zdrojov.

Dôležité však je, aby sa doplnky stravy užívali zásadne len na základe odporúčaní lekára. Aj keď sú vitamíny v tabletkovej či inej forme voľne dostupné, neznamená, že človeku nemôžu uškodiť. Ich užívaním môže dôjsť k predávkovaniu konkrétnymi účinnými látkami a tiež ku kontraindikáciám. Na rozdiel od liekov výživové doplnky nepodliehajú povinnému schvaľovaniu odbornými orgánmi a z právneho hľadiska sú považované za potraviny.

Potreba príjmu živín: Takto sa mení v období puberty

Počas puberty dochádza k veľmi intenzívnemu rastu kostnej masy, preto sa zvyšuje potreba príjmu vápnika. Na vápnik sú bohaté napríklad tvrdé syry či jogurty. K prísunu vápnika tiež môže prispievať aj príjem minerálnej vody s obsahom vápnika nad 150mg/l.

V období puberty musia dobre fungovať aj hormóny štítnej žľazy – ovplyvňujú telesný vývoj a procesy dozrievania mozgu. Bez stopového prvku jódu nie je možná tvorba hormónov štítnej žľazy. S nedostatkom v strave si dokážu poradiť aj morské ryby, ako napríklad platesy či slede, ale tiež krevety a jodizovaná kuchynská soľ.

U mladých dievčat sa k tomu ešte v čase puberty pridáva menštruácia a s tým spojená strata krvi. Dievčatá a ženy majú preto v porovnaní s mužmi vyššiu potrebu železa. Treba si teda dopriať raz do mesiaca hovädzí steak alebo pečeňovú salámu? To vôbec nemusíte, železo sa totiž nachádza aj v produktoch rastlinného pôvodu. Veľa železa obsahujú najmä tekvicové semienka a šošovica, taktiež tofu a celozrnný ražný chlieb. Potraviny s obsahom železa sa odporúča kombinovať s potravinami obsahujúcimi vitamín C (orechy, špenát či hrášok). Takto organizmus dokáže železo lepšie absorbovať a aj využiť.

Nedostatok živín v období užívania hormonálnej antikoncepcie

Výkyvy nálad, priberanie, zvýšené riziko trombózy – hormonálna antikoncepcia, čiže „anti-baby“ tabletky, môže mať mnoho nežiaducich vedľajších účinkov. Čo si mnoho žien neuvedomuje: Antikoncepcia môže narúšať aj rovnováhu vitamínov a minerálov. Štúdie ukázali, že „pilulky“ môžu v organizme spôsobiť nedostatok kyseliny listovej B2, vitamínu B12 a vitamínu C, ako aj nedostatok horčíka a zinku (viac informácií nájdete tu). Mladé dievčatá a ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, by mali venovať osobitnú pozornosť zabezpečeniu dostatočného príjmu týchto mikroživín.

Doplnky stravy na podporu plodnosti a počas tehotenstva

V období tehotenstva podáva ženské telo skutočne vrcholové výkony. Dodatočnú energiu v podobe ďalších kalórií tehotné ženy rozhodne nepotrebujú – jesť „za dvoch“ preto potrebné určite nie je. Na druhej strane je u tehotných žien zvýšená potreba vitamínov a minerálov. Okrem rozmanitej stravy by tehotné ženy mali dbať na dostatočný prísun kyseliny listovej, jódu, železa a omega-3 mastných kyselín.

Nevyhnutná pre správne fungovanie organizmu je najmä kyselina listová. Prispieva k normálnemu deleniu buniek a rastu materských tkanív. Ak jej je v organizme nedostatok, u budúcej matky sa môže vyvinúť anémia. Embryo je tak vystavené zvýšenému riziku malformácií, najmä defektov neurálnej trubice (prípravné štádium mozgu a miechy). Ženy, ktoré túžia po bábätku by mali užívať kyselinu listovú vo forme doplnkov stravy minimálne štyri týždne pred otehotnením. Denná dávka prijatej kyseliny listovej v preparátoch predstavuje 400 µg a v organizme sa uchováva aj počas prvého trimestra tehotenstva. A v tomto prípade platí rozhodne: viac je viac. V období tehotenstva sa ženám odporúča konzumovať najmä potraviny bohaté na foláty, ako sú zelené druhy zeleniny (listový špenát, šalát), paradajky, pomaranče, celozrnné produkty, zemiaky, mäso, vajcia a mliečne produkty.

Okrem kyseliny sa nastávajúcim matkám odporúča denne užívať výživové doplnky s jódom (100 až 150 µg). Ale čo však železo a omega-3 mastné kyseliny? Ich potreba by sa mala posudzovať individuálne: ak organizmus netrpí nedostatkom železa a nastávajúca mamina skonzumuje raz týždenne porciu tučných morských rýb, na dopĺňanie týchto živín vo forme potravinových doplnkov rozhodne nie je dôvod.

Mimochodom, zvýšenú potrebu živín majú ženy aj v období, keď svoje dieťa dojčia – konkrétne sa organizmus dožaduje fosforu (napríklad v morčacom mäse, platese, ražnom chlebe), horčíka (kešu orechy, šošovica, naturálna ryža, celozrnný chlieb), železa (tekvicové semienka, šošovica, tofu, ražný chlieb, hovädzie mäso), jódu (morské ryby, jodizovaná soľ), zinku (ementál, hovädzie mäso), selénu (pstruh, ovsené vločky, vajíčka, šampiňóny, vlašské orechy) a draslíka (nízkotučný kakaový prášok, zemiaky, šampiňóny, banány). Pestrá a rozmanitá strava je preto mimoriadne dôležitá pre pohodu a zdravie matky a dieťaťa aj v období dojčenia.

Výživová potreba v období menopauzy

S pribúdajúcim vekom je telo postupne stále menej a menej schopné absorbovať vitamíny a minerály. S nastupujúcou menopauzou sa u žien začína meniť aj ich hormonálny profil: Ochranný efekt pohlavného hormónu estrogénu sa oslabuje. A práve to so sebou nesie zvýšené riziko vzniku mnohých ochorení.

Ženy by mali venovať mimoriadnu pozornosť príjmu vápnika. S príchodom klimaktéria sa u žien znižuje hustota kostí. Vápnik pomáha udržiavať zdravie kostí a zubov – veľa sa ho nachádza v tvrdých syroch, ako je ementál alebo horský syr a tiež v brokolici či fenikli.

Tip: Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika v tele. Optimálnej hustote kostí prospieva aj dostatok pohybu, najmä na čerstvom vzduchu.

S pribúdajúcim vekom dochádza aj k odbúravaniu svalovej hmoty. Čeliť tomuto stavu napomáha strava bohatá na bielkoviny. Veľa živočíšnych bielkovín obsahuje chudé biele mäso, ryby, vajcia, tvaroh, jogurty, tvrdý syr a mlieko. Naopak bielkoviny rastlinného pôvodu sa hojne nachádzajú v sójových výrobkoch a strukovinách. Aj tieto prispievajú k zmierneniu príznakov spojených s menopauzou, pretože obsahujú izoflavóny, ktoré imitujú účinky estrogénu v tele. Podobné substancie (lignany) sa nachádzajú v ľanových semienkach, obilninách, bobuľovitom ovocí a listovej zelenine.