Cukrovka - často podceňované riziko
Podľa odhadov má diabetes až 400-tisíc obyvateľov Slovenska a ich počet neustále rastie. Našťastie sa dá proti tomu veľa podniknúť – a pritom sa zároveň dobre postarať o seba. Navyše: Pre ženy je to obzvlášť dôležité.
Nastúpili by ste do lietadla, ktoré má 10-percentnú šancu na pád? Pravdepodobne nie. Je preto prekvapujúce, že ľudia nekonajú rovnako rozhodne, aby sa vyhli (rovnako pravdepodobnej) cukrovke. Zdá sa, že naším heslom je „Mňa sa to určite netýka“. Samozrejme, čítanie o amputovaných nohách, poškodeniach srdca, očí, obličiek, nervov a kostí, o depresiách, úzkostiach, poruchách príjmu potravy, problémoch s erekciou či inkontinencii nie je nijako príjemné. Ak sa však človek postaví týmto následkom cukrovky čelom a uvedomí si, že proti nim môže veľa podniknúť, je na veľmi, veľmi dobrej ceste
Čo vlastne cukrovka je?
Pri cukrovke mellitus („medovo sladký prietok“) rozlišujeme vrodený typ cukrovky (známy aj ako typ 1), čo je autoimunitné ochorenie, ktoré tvorí len asi päť percent všetkých prípadov cukrovky, a cukrovku 2. typu. Tá predstavuje približne 90 percent prípadov a práve ňou sa zaoberá tento článok. Pri tomto metabolickom ochorení už telo nedokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Normálne sa po jedle zvýši hladina cukru v krvi a inzulín, ktorý produkuje pankreas, zabezpečí, že bunky sa otvoria, prijmú cukor a rozložia ho – krivka opäť klesne. Táto regulácia hladiny cukru v krvi je mimoriadne dôležitá pre správne fungovanie tela. Čím viac nadváhy (a brušného tuku) však máme, tým menej citlivo telo na inzulín reaguje. Okrem toho, ak sa stále menej hýbeme, reagujú naše svalové bunky na inzulín čoraz menej – tento stav sa nazýva inzulínová rezistencia. Obličky sa medzitým snažia vyplaviť nadbytočný cukor z krvi, pretože poškodzuje nervy, cievy a orgány – to je však len vedľajší efekt, nie riešenie.
Prečo je cukrovka taká nebezpečná?
Zradné na cukrovke je jej nenápadný začiatok: Spočiatku nespôsobuje žiadnu bolesť ani viditeľné problémy, no už vtedy poškodzuje dôležité orgány. Poškodenia napríklad na malých a veľkých krvných cievach, nervoch a/alebo očiach sa prejavia najskôr päť rokov po začiatku ochorenia. Neskoršie následky sú vážne choroby, ktoré môžu viesť až k smrti.
Ako vlastne cukrovka vzniká?
Na rozdiel od cukrovky 1. typu je cukrovka 2. typu čiastočne „získaným“ ochorením, čo znamená, že životný štýl k nej výrazne prispieva. Nedostatok pohybu a strava s vysokým obsahom cukru a tukov, ktorá má príliš veľa kalórií, spôsobujú nadváhu. A podiel ľudí s nadváhou v populácii je dnes obrovský: Na Slovensku je to 60 % (údaje z roku 2025), v Maďarsku a Česku viac ako 58 %, v Chorvátsku 63,8 % a v Rumunsku dokonca takmer 67 %. K tomu sa pridávajú ďalšie rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak, zmenené hodnoty cholesterolu, stukovatenie pečene, vyšší vek, fajčenie, konzumácia alkoholu, depresia a stres. Existujú aj čisto genetické riziká: Blízki príbuzní s cukrovkou a/alebo ázijský, africký alebo latinskoamerický pôvod zvyšujú pravdepodobnosť vzniku cukrovky. U žien navyše existujú rizikové faktory, ako je predošlá tehotenská cukrovka alebo syndróm polycystických ovárií.
Ako sa cukrovka lieči?
Odpoveď je jasná: Ak bojujete proti rizikovým faktorom súvisiacim so životným štýlom, potláčate aj samotné ochorenie. Nie je to jednoduché a trvá to, no môže to mať extrémne pozitívne účinky. Ak má človek napríklad prediabetes (pojem zahŕňajúci rôzne predštádiá cukrovky mellitus) a zmení svoj životný štýl, môže sa choroba v niektorých prípadoch úplne zvrátiť, ako zistil tím z Nemeckého centra pre výskum cukrovky v Tübingene. To znamená, že už nie je zistiteľná. Aj mnoho ľudí s diagnostikovanou cukrovkou môže takto ochorenie potlačiť. Cieľom je znížiť hmotnosť približne o sedem percent, ideálne o desať až pätnásť percent, a to na BMI pod 25. Pomáha zmena stravy: z jedál s vysokým obsahom cukru a tukov na zdravú zmiešanú stravu s množstvom vlákniny a zdravých tukov, teda veľa zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, strukovín, orechov, repkového a olivového oleja.
Biochemička Jessica Inchauspé, známa na Instagrame ako „Glucose Goddess“, veľmi názorne ukazuje, ako jednotlivé potraviny ovplyvňujú hladinu cukru v krvi (a chuť na jedlo). Jej tipy sú dostupné aj vo forme knihy.Čo sa týka športu: Odporúča sa 150 minút týždenne s miernou intenzitou (rýchla chôdza, nordic walking, turistika, vodná gymnastika, tanec ...) alebo 75 minút s vysokou intenzitou (napr. beh, bežecké lyžovanie, horská turistika ...) a k tomu dve jednotky silového tréningu.
V niektorých prípadoch môžu byť potrebné lieky na zníženie hladiny cukru v krvi, tzv. perorálne antidiabetiká alebo glukózové blokátory. Ak už tieto metódy nepomáhajú, podáva sa inzulín.
Čo by mali mladé ženy ešte vedieť?
Alarmujúcich 15 percent všetkých tehotných žien ochorie na tehotenskú cukrovku – čo predstavuje rôzne riziká pre matku aj dieťa (okrem iného má dieťa vyššie riziko, že v budúcnosti bude trpieť nadváhou a ochorie na cukrovku). Zmena životného štýlu už počas tehotenstva a po ňom, ako aj dojčenie po dobu minimálne troch mesiacov, majú pozitívny vplyv. Ženy, ktoré mali tehotenskú cukrovku, majú sedemnásobne vyššie riziko, že neskôr ochorejú na cukrovku. Štúdie ukazujú, že vyhľadať pomoc včas sa oplatí: ženy majú väčší úžitok ako muži z dlhodobých školení o cukrovke a z personalizovanej liečby cukrovky.
Prečo je brušný tuk taký nebezpečný?
Tieto tukové zásoby môžu spustiť chronické zápaly a okrem rizika cukrovky zvyšujú aj riziko srdcových ochorení a ťažkých priebehov ochorenia Covid-19. Preto je dôležité zmerať si obvod pásu: ženy by sa mali nechať lekársky vyšetriť, ak ich obvod pásu presahuje 80 centimetrov (muži od 94 centimetrov). Aj keď môže byť zistenie vlastných rozmerov nepríjemné, tento ukazovateľ je jasný a zrozumiteľný. Navyše určite motivuje k tomu, aby ste začali podniknúť konkrétne kroky na zlepšenie svojho zdravia.
Tieto varovné signály cukrovky sa ľahko prehliadnu:
Cukrovka sa do života vkráda nenápadne. Dávajte pozor na nasledujúce varovné príznaky:
- pocit únavy a slabosti
- zvýšený smäd
- neustále nutkanie na močenie, časté močenie
- znížená výkonnosť (zrazu je všetko oveľa náročnejšie a bežné činnosti trvajú dlhšie)
- zvýšená náchylnosť na infekcie (napr. plesne v oblasti genitálií, infekcie močových ciest)
- problémy s hojením rán
Samostatne sa tieto príznaky môžu zdať úplne bežné, takže im takmer nikto nevenuje zvláštnu pozornosť. Ak sa však objaví viacero z nich naraz, mali by ste byť ostražití a radšej sa poradiť s lekárom či lekárkou, ktorým dôverujete, a priamo ich upozorniť na možnosť (pred)diabetu. To platí aj pre deti a mladistvých! Okrem toho by sa mal aj zdravý človek od 35 rokov podrobiť každé tri roky skríningu, zdravo sa stravovať a dostatočne sa hýbať.
Odporúčané knihy na tému cukrovky
Diéta pre diabetikov
Barbora Zoboková, Eva Blaho, Peter Minárik
Vydavateľstvo: Raabe
Abeceda diabetu
Jan Lebl
Vydavateľstvo: Maxdorf