Active Beauty
Toto môžeme urobiť pre zdravý črevný mikrobióm
Text: Elisabeth Schmiedjell, Katharina Schmiedjell

Žiadne diétovanie

Toto môžeme urobiť pre zdravý črevný mikrobióm

Celý náš tráviaci trakt je domovom viac ako 30 biliónov mikroorganizmov, ako sú baktérie, archeá (prabaktérie), huby a vírusy. Súhrn týchto drobných črevných obyvateľov sa nazýva mikrobióm. A mali by sme sa oň starať, pretože plní dôležité úlohy pre naše zdravie. Zistite, aké sú to baktérie a ako sa o ne postarať.

Každý je iný, každý je inak: mikrobióm je individuálna záležitosť

Črevné baktérie žijú v symbióze s telom: poskytuje im životné prostredie a zároveň ho podporujú pri trávení a mnohých ďalších úlohách. Štúdie ukázali, že imunitný systém a črevný mikrobióm sú úzko prepojené. Niekedy mikrobióm riadi chuť do jedla - určuje, či máme chuť na cukor a tuk alebo ako dobre dokážeme stráviť určité zložky potravy.

Ako si vybudovať zdravý mikrobióm?

Svojím životným štýlom, dostatočným spánkom, nízkym stresom, fyzickou aktivitou a stravou môžeme ovplyvniť zloženie baktérií v našich črevách, k lepšiemu aj k horšiemu. Vďaka týmto ovplyvňujúcim faktorom, medzi ktoré patrí aj životné prostredie a naše gény, je náš mikrobióm rovnako individuálny ako odtlačok prsta. Cieľom by vždy mala byť podpora čo najväčšej rozmanitosti obyvateľov čriev. Preto je aj podopra čriev po užívaní antibiotík taká dôležitá, liek často eliminuje aj prospešné črevné baktérie.

Ako teda zistiť, či máte dobrý mikrobióm? Mali by ste si napríklad nechať urobiť analýzu mikrobiómu v laboratóriu? Ako to často býva, naše telo nám už samo hovorí, či sa mu darí. Ak ste zdraví, nemáte problémy so stravou ani nadváhou, môžete mikrobióm zo starostí vynechať. Ak však neustále bojujete s tráviacimi problémami, alergiami, bolesťami brucha alebo hnačkou, možno by sa oplatilo nechať si urobiť odbornú analýzu mikrobiómu.

Sedem potravín, ktoré nám robia dobre

Výživové odporúčania by mali byť rovnako individuálne a flexibilné ako náš mikrobióm. Nie je však na škodu kŕmiť ho potravinami, ktoré mu vo všeobecnosti prospievajú.

  • Vláknina: Stimuluje pohyb čriev, a čím pomáha predchádzať zápche. Mnoho vlákniny sa nachádza v celozrnných obilninách, strukovinách, zelenine, orechoch a semenách.
  • Fermentované potraviny: Tvaroh alebo jogurt sú ľahšie stráviteľné ako mlieko, pretože obsahujú viac baktérií mliečneho kvasenia. Nevarené fermentované mliečne výrobky majú probiotický účinok a potláčajú choroboplodné zárodky. Naši črevní obyvatelia milujú aj iné fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta alebo kimchi.
  • Rezistentný škrob: Podobne ako zemiaky, aj studená ryža tvorí rezistentný škrob, ktorý je mimoriadne prospešný pre náš mikrobióm a môže podporovať zdravú črevnú sliznicu. Cícer tiež obsahuje rezistentný škrob a veľa vlákniny.
  • Kmín: Má upokojujúci účinok pri plynatosti a kŕčoch, podporuje trávenie a môže potláčať nepriaznivé baktérie v črevách, ako je Staphylococcus aureus alebo Heliobaster pylori.
  • Med: Okrem mnohých zdraviu prospešných látok, ktoré med obsahuje, môže mať priaznivý vplyv aj na tráviaci trakt, pretože potláča množenie nežiaducich baktérií.
  • Pór: Túto podceňovanú potravinu možno použiť na budovanie a udržiavanie zdravého mikrobiómu. Obsahuje vlákninu inulín, ktorá vyživuje mikrobióm a pri pravidelnej konzumácii stimuluje pohyb čriev.
  • Jablká: Okrem mnohých iných zdravotných výhod podporujú zdravú rovnováhu baktérií v črevách, ako aj funkčnú črevnú sliznicu.