Active Beauty
Fritovaný alebo ľadový: dva rafinované recepty s medvedím cesnakom
Text: Carolina Mödlhamer, Rezepte: StockFood

Zelený zázrak

Fritovaný alebo ľadový: dva rafinované recepty s medvedím cesnakom

Jarná sezóna je tu a naša obľúbená jarná bylinka, medvedí cesnak, slávi svoj vrchol sezóny. Táto zelená bylinka je vynikajúcou kulinárskou pochúťkou a to aj úžasne všestrannou. V jednom z našich receptov s medvedím cesnakom budeme jeho chutné listy fritovať a podávať s krémovou cesnakovou majonézou. Druhý recept je z iného súdka, z ľadovo studeného: sorbet z medvedieho cesnaku chutí osviežujúco a je dokonalým a predovšetkým prekvapivým snackom.

Recept s medvedím cesnakom: Fritovaný medvedí cesnak s cesnakovou majonézou

Ingrediencie na prípravu štyroch porcií fritovaného medvedieho cesnaku s majonézou z medvedieho cesnaku

  • 80 g medvedieho cesnaku
  • 50 g kukuričnej múky
  • 150 g pšeničnej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva (napr. zn. dmBio)
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 štipku soli
  • 300 ml vody
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 2 PL majonézy
  • 1 PL pesta z medvedieho cesnaku
  • 2 ČL jogurtu

Príprava fritovaného medvedieho cesnaku s cesnakovou majonézou


1. Medvedí cesnak umyjeme a pripravíme si cesto
Listy medvedieho cesnaku opláchneme a osušíme. Zmiešame kukuričnú múku so pšeničnou, pridáme prášok do pečiva, karí korenie, olivový olej, soľ a do zmesi primiešame toľko studenej vody (približne 300 ml), aby nám vzniklo husté cesto.

2. Upečieme listy, pripravíme majonézu
Každý list namočíme do cesta a po častiach fritujeme v horúcom oleji (približne pri teplote 170 °C) asi 1 minútu dozlatista. Po vybratí necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Majonézu z medvedieho cesnaku si pripravíme tak, že všetky prísady vymiešame dohladka a môžeme podávať.

Recept s medvedím cesnakom: Sorbet z medvedieho cesnaku

Ingrediencie na prípravu 350-400 ml sorbetu z medvedieho cesnaku

Príprava sorbetu z medvedieho cesnaku

1. Prípravíme si sorbet z medvedieho cesnaku
Limetky umyjeme v horúcej vode, osušíme ich, najemno z nich nastrúhame kôru a odšťavíme. Z medvedieho cesnaku obtrháme listy, umyjeme ich a blanšírujeme v osolenej vode približne po dobu 30 sekúnd. Potom listy opláchneme, dobre ich vyžmýkame a spolu s limetkovou kôrou a šťavou rozmixujeme. Uhorku ošúpeme a nakrájame na hrubé kocky, pridáme k zmesi a opäť krátko rozmixujeme. Pridáme soľ a 150 ml vody a zmes opäť krátko pomixujeme. Zmes následne nalejeme do zmrzlinovača a zamrazíme tak, aby sme sa dopracovali k sorbetu. Potom ho premiestnime do nádoby a necháme štyri hodiny zamraziť v mrazničke. Pred podávaním necháme sorbet rozmraziť a naberačkou na zmrzlinu servírujeme.

Ak nemáte zmrzlinovač: Zmes na sorbet nalejeme do plytkej nádoby a necháme mraziť približne štyri hodiny, pričom každých 20 minút zmes v nádobke premiešame (aj z okrajov), aby sa nám nevytvorili veľké kryštáliky ľadu.

Tip na servírovanie: Sorbet sa zvyčajne podáva ako predjedlo alebo ako dezert. Dá sa však podávať aj v parmezánových miskách (nastrúhaný parmezán rozpustíme v rúre a necháme vychladnúť v na to vhodných, olejom vymastených miskách).