Vianočné menu: Feniklové taštičky ako predjedlo
Chcete na Vianoce podávať niečo špeciálne a rozmaznávať svojich blízkych? Žiadny problém! Šéfkuchár Vitus Winkler pre ACTIVE BEAUTY vytvoril vianočné menu, ktoré nielen krásne vyzerá, ale aj výborne chutí. A buďte si istí: pri dodržiavaní receptu môže s týmto extravagantným menu uspieť aj každý domáci kuchár.
Touto trojicou nám špičkový chef Vitus Winkler servíruje nezabudnuteľné otvorenie vianočného menu.
Na panvici s olivovým olejom orestujte fenikel a cibuľu na prúžky, ochuťte Nouilly Prat. Prilejte mlieko a pridajte šľahačku. Dochutíme pikantným korením, feniklovou bylinkou, soľou a korením a takmer úplne zredukujeme. Do hrnca vložte sito a nechajte zmes v sitku odkvapkať. Dôležité: zachyťte šťavu. Zmes zo sita jemne rozmixujte a ak je príliš hustá, zmiešajte ju s trochou zachytenej tekutiny. Do feniklového pyré vmiešajte crème fraîche a podľa chuti dochuťte.
Cesto na cestoviny rozvaľkajte na tenko. Stále posýpajte múkou, aby sa cesto ľahšie rozvaľkalo a nelepilo sa. Vykrajujte kolieska vykrajovačom na ravioly alebo obráteným pohárom (Ø asi 10 cm). Do stredu dajte lyžicu feniklovej zmesi, zvyšok cesta potrite vajcom, preložte na polovicu a okraje stlačte vidličkou. Položte ich na múkou vysypaný plech a potom ich uvarte v osolenej vode, kým nie sú al dente. Cestovinové knedle sú hotové, keď vyplávajú na povrch.
Predjedlo vianočného menu: Fenyklové cestovinové taštičky
Ingrediencie na cesto
- 4 vajcia
3 žĺtky
1 polievková lyžica vody
2 lyžice olivového oleja
500 g krupicovej múky alebo krupice z tvrdej pšenice
potravinová fólia
Ingrediencie na plnku
- 2 feniklové cibuľky (s kapustou), nakrájané na jemné pásiky
1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
1 lyžička Nouilly Prat
1/4 l mlieka
1/8 l smotany na šľahanie
1 lyžička saturejky
50 g crème fraîche
soľ
čerstvo mleté korenie
olivový olej na smaženie
1. Pripravte si cesto
Vajíčka, žĺtky, vodu a olivový olej zmiešajte a osoľte. Na pracovnú plochu alebo do misky dajte múku, urobte jamku a vlejte vaječnú zmes. Vymiesime hladké cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte hodinu chladiť. Vitusov tip: Hotové cesto sa dá aj zamraziť. Cesto rozdeľte na menšie časti, aby sa neskôr ľahšie rozmrazovalo.
2. Pripravte si plnku
Na panvici s olivovým olejom orestujte fenikel a cibuľu na prúžky, ochuťte Nouilly Prat. Prilejte mlieko a pridajte šľahačku. Dochutíme pikantným korením, feniklovou bylinkou, soľou a korením a takmer úplne zredukujeme. Do hrnca vložte sito a nechajte zmes v sitku odkvapkať. Dôležité: zachyťte šťavu. Zmes zo sita jemne rozmixujte a ak je príliš hustá, zmiešajte ju s trochou zachytenej tekutiny. Do feniklového pyré vmiešajte crème fraîche a podľa chuti dochuťte.
3. Dokončite prípravu taštičiek
Cesto na cestoviny rozvaľkajte na tenko. Stále posýpajte múkou, aby sa cesto ľahšie rozvaľkalo a nelepilo sa. Vykrajujte kolieska vykrajovačom na ravioly alebo obráteným pohárom (Ø asi 10 cm). Do stredu dajte lyžicu feniklovej zmesi, zvyšok cesta potrite vajcom, preložte na polovicu a okraje stlačte vidličkou. Položte ich na múkou vysypaný plech a potom ich uvarte v osolenej vode, kým nie sú al dente. Cestovinové knedle sú hotové, keď vyplávajú na povrch.Hodiaca sa príloha a omáčka: pena zo žltej repy a badyánu
Ingrediencie na prípravu žltej repy
- 500 g žltej repy, prípadne červenej repy
50 g cukru (napr. surový trstinový cukor z dmBio)
125 ml bieleho vína
125 ml pomarančovej šťavy (napr. z dmBio)
1 kvapka jablčného octu (napr. z dmBio)
250 ml mrkvovej šťavy (napr. z dmBio)
2 klinčeky
semená koriandra
½ tyčinky škorice alebo 1 štipka mletej škorice
soľ a korenie
1 lyžička kukuričnej múky na spojenie
Príprava
Ošúpte žltú repu a nakrájajte ju na malé kocky. Na prípravu vývaru priveďte všetky ostatné prísady okrem kukuričnej múky do varu v hrnci. Pridajte kocky červenej repy a varte asi 15 minút, kým nezmäkne. Preceďte cez hrubé sito a vývar zahustite kukuričnou múkou. Do zahusteného vývaru vložte červenú repu. Vitusova praktická rada: Ak používate čerstvú červenú repu, nezabudnite na rukavice!
Prísady na badyánovú penu
- 100 g masla
4 hviezdičky anízu
1 lyžička anízu
400 ml mlieka
Príprava
Na panvici rozpustite maslo a opečte v ňom badyán a aníz. Ochutené maslo preceďte cez sito, zohrejte so 400 ml mlieka a speníte ručným mixérom.Fenyklové taštičky a kocky repy naaranžujte na tanier, pokvapkajte badyánovou penou a vychutnajte si ich!