Active Beauty
Vianočné menu: Feniklové taštičky ako predjedlo
Text:
čas čítania: min
Vydarený štart

Vianočné menu: Feniklové taštičky ako predjedlo

Chcete na Vianoce podávať niečo špeciálne a rozmaznávať svojich blízkych? Žiadny problém! Šéfkuchár Vitus Winkler pre ACTIVE BEAUTY vytvoril vianočné menu, ktoré nielen krásne vyzerá, ale aj výborne chutí. A buďte si istí: pri dodržiavaní receptu môže s týmto extravagantným menu uspieť aj každý domáci kuchár.
Touto trojicou nám špičkový chef Vitus Winkler servíruje nezabudnuteľné otvorenie vianočného menu.

Predjedlo vianočného menu: Fenyklové cestovinové taštičky

Ingrediencie na cesto

  • 4 vajcia
    3 žĺtky
    1 polievková lyžica vody
    2 lyžice olivového oleja
    500 g krupicovej múky alebo krupice z tvrdej pšenice
    potravinová fólia

Ingrediencie na plnku

  • 2 feniklové cibuľky (s kapustou), nakrájané na jemné pásiky
    1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
    1 lyžička Nouilly Prat
    1/4 l mlieka
    1/8 l smotany na šľahanie
    1 lyžička saturejky
    50 g crème fraîche
    soľ
    čerstvo mleté korenie
    olivový olej na smaženie

1. Pripravte si cesto

Vajíčka, žĺtky, vodu a olivový olej zmiešajte a osoľte. Na pracovnú plochu alebo do misky dajte múku, urobte jamku a vlejte vaječnú zmes. Vymiesime hladké cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte hodinu chladiť. Vitusov tip: Hotové cesto sa dá aj zamraziť. Cesto rozdeľte na menšie časti, aby sa neskôr ľahšie rozmrazovalo.


2. Pripravte si plnku

Na panvici s olivovým olejom orestujte fenikel a cibuľu na prúžky, ochuťte Nouilly Prat. Prilejte mlieko a pridajte šľahačku. Dochutíme pikantným korením, feniklovou bylinkou, soľou a korením a takmer úplne zredukujeme. Do hrnca vložte sito a nechajte zmes v sitku odkvapkať. Dôležité: zachyťte šťavu. Zmes zo sita jemne rozmixujte a ak je príliš hustá, zmiešajte ju s trochou zachytenej tekutiny. Do feniklového pyré vmiešajte crème fraîche a podľa chuti dochuťte.


3. Dokončite prípravu taštičiek

Cesto na cestoviny rozvaľkajte na tenko. Stále posýpajte múkou, aby sa cesto ľahšie rozvaľkalo a nelepilo sa. Vykrajujte kolieska vykrajovačom na ravioly alebo obráteným pohárom (Ø asi 10 cm). Do stredu dajte lyžicu feniklovej zmesi, zvyšok cesta potrite vajcom, preložte na polovicu a okraje stlačte vidličkou. Položte ich na múkou vysypaný plech a potom ich uvarte v osolenej vode, kým nie sú al dente. Cestovinové knedle sú hotové, keď vyplávajú na povrch.


Hodiaca sa príloha a omáčka: pena zo žltej repy a badyánu

Ingrediencie na prípravu žltej repy

  • 500 g žltej repy, prípadne červenej repy
    50 g cukru (napr. surový trstinový cukor z dmBio)
    125 ml bieleho vína
    125 ml pomarančovej šťavy (napr. z dmBio)
    1 kvapka jablčného octu (napr. z dmBio)
    250 ml mrkvovej šťavy (napr. z dmBio)
    2 klinčeky
    semená koriandra
    ½ tyčinky škorice alebo 1 štipka mletej škorice
    soľ a korenie
    1 lyžička kukuričnej múky na spojenie

Príprava

Ošúpte žltú repu a nakrájajte ju na malé kocky. Na prípravu vývaru priveďte všetky ostatné prísady okrem kukuričnej múky do varu v hrnci. Pridajte kocky červenej repy a varte asi 15 minút, kým nezmäkne. Preceďte cez hrubé sito a vývar zahustite kukuričnou múkou. Do zahusteného vývaru vložte červenú repu. Vitusova praktická rada: Ak používate čerstvú červenú repu, nezabudnite na rukavice!

Prísady na badyánovú penu

  • 100 g masla
    4 hviezdičky anízu
    1 lyžička anízu
    400 ml mlieka

Príprava

Na panvici rozpustite maslo a opečte v ňom badyán a aníz. Ochutené maslo preceďte cez sito, zohrejte so 400 ml mlieka a speníte ručným mixérom.
Fenyklové taštičky a kocky repy naaranžujte na tanier, pokvapkajte badyánovou penou a vychutnajte si ich!
x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.