Active Beauty
To bude hostina! 10 nápadov na meal prep, aby boli Vianoce pohodové
Text: Carolina Mödlhamer, Sandra Steindl

Vychutnávať si bez stresu

To bude hostina! 10 nápadov na meal prep, aby boli Vianoce pohodové

Jedlo bude chutiť znamenite - kým si ale aj hostitelia zasadnú k stolu, chuť a túžba po ďalších vianočných tradíciách je už fuč. Dobrou správou však je, že s troškou plánovania sa dá stresu v kuchyni vyhnúť. Tu je našich 10 nápadov na prípravu jedál, ktoré si počas vychutnajú veru aj tí sviatoční kuchári.

Meal prep nápady: Predjedlo

1. Tatarák z lososa
Mnohé predjedlá sa dajú pripraviť tak, že ich už len stačí servírovať – takouto klasikou je studený tatarák z lososa. Marinovaný v malých vkusných pohárikoch, pripravených na servírovanie, chutí táto pochúťka ešte lepšie, ak strávi niekoľko hodín v chladničke.

2. Špenátová polievka s karí korením
Polievka na Štedrý večer iná ako tradičná? Odvážnym šťastie praje! Polievku možno uvariť dokonca aj zopár dní vopred a na chuti nestratí, ani keď ju dáme zamraziť (v prípade, že pred ňou uprednostníme všetky tie skvelé vianočné sušienky). Úžasne tiež chutí aj vegánsky výtvor z kokosového mlieka a špenátu, ochutený karí korením.

3. Šalátový dresing
Ako sa hovorí: „Aj maličkosť dokáže zázraky.“ A to platí aj pri príprave vianočnej večere. V sklenených fľašiach a zaváracích pohárikoch vydržia v chladničke octovo-olejové nálevy krásne aj niekoľko dní: šalát potom už len stačí pripraviť a nechať chvíľku marinovať.

Meal prep nápady: Hlavný chod

4. Morka
Morka sa dá zvyčajne kúpiť už predpripravená na pečenie. Ak si ju však radi pripravujeme sami, neodporúča sa tak robiť až v Štedrý deň. Vykostenie, čistenie, vysušenie, marinovanie – to všetko chce nejaký čas a samozrejme sa to dá urobiť aj deň vopred, vrátane plnky, ktorá tiež vydrží v chladničke. Apropo..

5. Plnka
Pečená plnka sa dá výborne zmraziť, a to aj v nádobe na pečenie, ktorá sa v deň D už len vloží do rúry. Niekto dokonca plnku pred zamrazením uvarí a tak ju na Vianoce už potom stačí len zohriať. Ideálne pre prípady, keď je v rúre málo miesta.

6. Omáčka - redukcia pri pečeníV niektorých domácnostiach sa morka podáva na Štedrý večer, v iných je zase hlavným jedlom na prvý alebo druhý sviatok vianočný. Dôležité je, že redukciu či omáčku, ktorú tento pokrm dolaďuje, možno pripraviť už v predstihu. Zamrazená a následne rozmrazená, následne počas samotného „happeningu“ už len doladená redukciou vzniknutou pri dusení, to bude naozaj jedna báseň.

7. Červená kapusta
Dusená červená kapusta je jednou z tých príloh, ktorá svoju „pravú“ chuť odhalí až po určitom čase. O to viac sa oplatí pripraviť si ju aj niekoľko dní vopred. Dusená červená kapusta vydrží v chladničke niekoľko dní a dá sa ľahko zohriať.

8. Zemiaky
Ak sa ocitnú na vianočnom menu v podobe pečených zemiakov alebo zemiakov s petržlenovou vňaťou, náskok si možno získať tak, že si ich deň vopred aspoň ošúpeme. A aby nám vianočné zemiaky nezhnedli, namočíme ich do vody.

9. Lístkové cesto na rôzne spôsoby
Či už štrúdľa alebo slimáčiky – lístkové cesto je jednoducho ideálny základ na prípravu vegetariánskeho alebo vegánskeho jedla. Chutí skvele teplé, ale aj studené, ako súčasť misy. Chutne plnené cesto (napr. s tekvicou a fetou alebo inou zimnou zeleninou) možno po nakrájaní kľudne aj zamraziť.

Meal prep nápad: Dezert

10. Mousse au Chocolat

Podobne ako predjedlo, aj dezert je dobré vybrať práve taký, ktorý netreba riešiť práve v deň D. Na sviatky sú ideálne studené dezerty, napríklad čokoládová pena či po francúzsky „mousse au chocolat“, ktorá sa nemusí piecť a podávať ju možno priamo z chladničky.