Active Beauty
Ten najlepší veľkonočný pletenec
Text: Harald Wieser

Ako ho upiecť doma

Ten najlepší veľkonočný pletenec

S maslom, džemom a medom bude veľkonočný pletenec na olovrant na Veľkonočnú nedeľu hotovým nebíčkom v ústach. Nezáleží, či na jeho prípravu použijete pšeničnú alebo bezlepkovú múku – kysnutá pletenka dokonale doplní sviatočné menu.

Čo má veľkonočný pletenec spoločné s Veľkou nocou?

Už v stredoveku patril veľkonočný chlieb ku kresťanským symbolom zmŕtvychvstania, ktorý symbolizoval ukončenie pôstneho obdobia a nesmel chýbať na žiadnom sviatočne prestretom veľkonočnom stole. Rokmi sa chlieb čoraz častejšie nahrádzal sladkým pečivom a dnes je veľkonočný pletenec tradičným symbolom ukončenia 40-dňového pôstu.


Bezlepková alternatíva

Stále viac ľudí v dnešnej dobe prikladá dôležitosť racionálnemu stravovaniu a aj pri pečení vyhľadáva alternatívy, ako si pochutnať na dobrotách aj bez lepku. Svoju bezlepkovú alternatívu má aj chutný veľkonočný pletenec. Nakoľko samotné droždie, či už čerstvé ale v sušenej podobe spravidla neobsahuje lepok, tejto prísady sa pri pečení zriekať nemusíte. Pokiaľ ide o múku, tá pšeničná sa dá v súčasnosti nahradiť množstvom alternatív: Na prípravu veľkonočného pletenca sa úžasne hodí aj ovsená, cícerová či pohánková múka.

Recept na bezlepkový veľkonočný pletenec

Na prípravu veľkonočného pletenca budete potrebovať:
  • 60 g roztopeného masla
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 kocku alebo balenie droždia
  • 1 ČL karobovej múky
  • 350 g bezlepkovej múky (napr. celozrnnej pohánkovej)
  • 180 ml vlažného mlieka
  • 3 PL šľahačky na potretie
  • 1 štipku soli
  • 80 g cukru


A ide sa na to:
  1. Droždie rozpustite v troške vlažnej vody. Do misky nasypte múku a do jej stredu vyhĺbte rukou jamku. Do jamky nalejte rozpustené droždie a posypte ho štipkou cukru. Zmes potom krátko premiešajte prstami, posypte trochou múky a nechajte 10 minúť kysnúť na teplom mieste.
  2. Pridajte zvyšné prísady a mieste po dobu najmenej 5 minút, kým vám nevznikne hladké cesto. Potom misu s cestom prikryte utierkou a nechajte ho približne 10 minúť odpočívať na teplom mieste.
  3. Cesto na pomúčenej doske ešte raz dobre premieste a rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Z kúskov cesta vytvarujte rolky, ktoré následne zapleťte do pletenca. Zapletené cesto potom nechajte ešte zhruba 35 minút odpočívať.
  4. Pred pečením si vyšľahajte žĺtok so šľahačkovou smotanou a potrite ním pletenec.
  5. Pletenec položte na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25 minút pri teplote 190° C.

Tip

Pri pečení bezlepkovej alternatívy je dôležité, aby mali prísady izbovú teplotu, bol dodržaný čas odpočinku cesta a aby ste všetky prísady dobre vymiesili.