Active Beauty
Buddha bowl: dbajme na to, čo jeme!
Text: Anna Theresa Lohninger

Lucky Buddha

Buddha bowl: dbajme na to, čo jeme!

Miska plná vitamínov a živín, ktorá vás láka pestrofarebnosťou. Buddha bowl. Nutrične vyvážené jedlo, ktoré má pôvod v zenovom budhizme, je dnes populárne na celom svete! A veru nečudo, slávu si získalo svojou škálou chutí - od pikantných až po sladké variácie: v miske si na tú svoju chuť príde každý. Prečo sa zdravá miska nazýva buddha bowl a čo by v nej určite nemalo chýbať?

Ako sa Buddha dostal do Buddha bowl?

V skutočnosti má táto trendy mištička pôvod v zenovom budhizme. Mnísi si tu pestujú rituál spoločného vedomého stravovania: ōryōki. Za spoločnou meditáciou stojí zosúladenie mysle a tela. V rámci tohto vedomého rituálu má Buddha bowl (preklad originálneho výrazu „zuhatsu“) svoje pevné miesto ako najväčšia z troch rituálnych misiek

Miska plná cenností

Nazrime teda do misky: Rozmanitosti a kreativite pri plnení misky sa medze rozhodne nekladú. Tradičná bowl má čisto rastlinný pôvod a vyznačuje sa vysokým obsahom živín za prítomnosti malého množstva potravín. Čo však naozaj patrí do každej Buddha bowl aj napriek množstvu rôznych interpretácií? Premyslená kombinácia uhľohydrátov, proteínov, zdravých tukov a tiež ovocia a zeleniny, bohatých na vitamíny.

Základné pravidlo: čo patrí do rituálnej misky?

  • 25 percent sacharidov: ryža, cestoviny, sladké zemiaky, tiež ovsené vločky, kukurica a pseudoobilniny, ako napríklad pšeno, amarant, pohánka, bulgur, quinoa, kuskus.
  • 25 percent proteínov: šošovica, cícer, konopné semienka, fazuľa, sójové bôby, edamame, biela fazuľa a tiež tempeh a tofu.
  • 40 percent vitamínov v ovocí a zelenine: ideálne regionálne, sezónne a z ekologického poľnohospodárstva. Na dozdobenie sa môžu použiť navrch aj lokálne superpotraviny.
  • 10 percent zdravých tukov: slnečnicové a tekvicové semienka, sezam (tahini), ľanové semienka, kešu orechy, vlašské orechy, mandle a kvalitné, za studena lisované oleje, ako napríklad ľanový alebo olivový olej.

Jednoduchý recept na Buddha bowl


Čas prípravy na misky pre dve osoby: 30-40 minút


Prísady:
  • 2 šálky (cca 250 ml) ryže
  • 1 pohár cíceru
  • 1 pohár fazule Kidney
  • 2 uvarené červené repy
  • 2 mrkvy
  • 1 uhorka
  • 2 plné hrste hlávkového šalátu
  • 2 plné hrste špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón
  • 2 hrušky, 2 figy
  • 2 PL slnečnicových semienok
  • 1 PL sezamovej pasty Tahini
  • olivový olej
  • koreniny: soľ, korenie, zeleninový bujón, muškátový oriešok, čerstvý petržlen


Príprava:

Pripravíme si ryžu.
Cibuľu nakrájame na kocky, opražíme na 1 PL olivového oleja a zalejeme štyrmi šálkami vody (každá šálka by mala mať cca 250 ml), pridáme ryžu a dochutíme trochou zeleninového bujónu. Ryžu prikryjeme a necháme variť pri miernej teplote. Keď je ryža uvarená, vyberieme ju z hrnca.
Humus si vyrobíme vlastnoručne: cícer scedíme, pridáme doňho trochu olivového oleja (aby sme dosiahli želanú konzistenciu) a lisovaný cesnak a spolu so soľou, korením a štipkou muškátového oriešku dôkladne pomixujeme.
Precedíme fazuľu Kidney.
Zeleninu a ovocie umyjeme a nakrájame.
Uhorky: na tenké plátky, mrkvu: na jemné hoblinky (alebo najemno nalúpeme škrabkou), varenú červenú repu: na jemné plátky, hrušky a figy: na stredne veľké plátky.
Teraz si vyrobíme dresing:
zmiešame šťavu z citróna, 1 PL olivového oleja, pastu Tahini, soľ, korenie a najemno nakrájanú petržlenovú vňať, všetko dobre premiešame.
Naplníme 2 Buddha misky:
ingrediencie rozdelíme rovnomerne do dvoch misiek a ako základ použijeme šalát a ryžu, ktoré pokvapkáme troškou dresingu, potom na ne položíme porcie ovocia a zeleniny (nepremiešame však) a následne pokvapkáme zvyškom dresingu.
Ako topping použijeme do stredu misky humus a posypeme ho slnečnicovými semienkami.
Dozdobíme čerstvými bylinkami a koreninami
Dobrú chuť!

Všímavosť je dôležitá

Všetky životné situácie a momenty sa dejú preto, aby človek našiel vedomú rovnováhu. Už aj pri príprave Buddha bowl môžeme ingrediencie vyberať a spracovávať s rozvahou. V budhizme zohráva dôležitú rolu aj vďačnosť. Len keď je človek vďačný, dokáže si vážiť: jedlo, svoje telo, svojich blížnych a tiež Zem. Z hľadiska výživy je dôležité, aby človek prijímal vyváženú a plnohodnotnú stravu a na jedlo si vždy našiel čas.