Active Beauty
Osviežujúci nápoj: Ako si pripraviť rebarborovú limonádu

Tak čerstvá!

Osviežujúci nápoj: Ako si pripraviť rebarborovú limonádu

Takže teraz je to oficiálne: s prvou rebarborou k nám slávnostne zavítala jar. Táto obľúbená sezónna plodina našla v kychyni skutočne mnohostranné využitie, či už v podobe koláča alebo marmelády. Ponúkame vám potrebnú porciu inšpirácie a radi vám naservírujeme jarnú zeleninku v podobe osviežujúcej rebarborovej limonády.

Náš obľúbený letný drink: Rebarborová limonáda

Ingrediencie na prípravu cca 1 litra rebarborovej limonády


500 g rebarbory
200 g cukru (napr. trstinového cukru)
500 ml perlivej minerálnej vody
šťava z 1 citrónu

Príprava rebarborovej limonády

Ako si pripravíme rebarborový kompót
Rebarboru umyjeme, očistíme a nakrájeme na kúsky. Citrón rozkrojíme napoly a odšťavíme ho. Do cca 250 ml vody primiešame cukor, necháme zovrieť a varíme ďalších asi 5 minút. Do osladenej vody pridáme rebarboru a citrónovú šťavu a pri zníženej teplote varíme asi 10 minút, kým sa rebarbora nerozvarí a nevzikne nám kompót.
Rebarborovú limonádu premiešame. Veľmi husté sitko vyplníme bavlnenou textíliou, nalejeme
do nej kompót a zmes necháme dôkladne precediť do hrnca. Bavlnenú látku potom zviažeme do zväzku a poriadne vyžmýkame. Sirup potom nakrátko privedieme do varu. Tekutinu nakoniec prelejeme do sklenenej karafy a necháme vychladnúť. Pri podávaní zalejeme minerálnou vodou. V chladničke sirup vydrží približne 7 dní.


Tipy na prílohu: Zvyšky rebarborového kompótu sú skvelou ozdobou, napríklad aj na rannú misku s müsli. Ak si takéto skvelé raňajky necháme uložené v chladničke, vydržia tam aj dva tri dni.

Niečo zo sveta rebarbory:


Sezóna:
Apríl až polovica júna

Ovocie alebo zelenina? Čo je vlastne rebarbora?
Aj keď sa rebarbora obvykle používa na prípravu sladkých pokrmov, z hľadiska botanického sa jedná o zeleninu.

Čo rebarbora obsahuje:
Stonky rebarbory obsahujú veľa minerálnych látok, ako napríklad železo, draslík a vitamín C, rebarbora však obsahuje aj veľa ovocných kyselín. Táto chutná zelenina má veľmi nízky obsah kalórií (14 kcal na 100 g) a pozitívne vplýva na zdravé trávenie. Varením sa zo stonkovej zeleniny uvoľňuje časť kyseliny, preto sa rebarbora zvyčajne varí a neje v surovom stave. Avšak: Varte ju naozaj len krátko, inak sa dužina rýchlo rozpadne.

Je rebarbora v surovom stave jed?
Listy obsahujú veľa kyseliny šťaveľovej a preto by sa konzumovať nemali. Stonky: Konce stoniek treba odrezať, opláchnuť a potom ošúpať.

Ako rôzne sa dá pripraviť rebarbora?
Táto veselá farebná stonková zelenina je všestrannejšia, než by si kto mohol myslieť. Okrem toho, že sa používa na prípravu dezertov, ako koláče alebo džem, dokáže skvele dochutiť aj slané pokrmy. Tu nájdete slaný recept na rebarboru.