Active Beauty
Vegetariánska grilovačka: Tri nekomplikované recepty
Text: Carolina Forstner

Hot stuff!

Vegetariánska grilovačka: Tri nekomplikované recepty

Grilovacia sezóna nastupuje s prvými slnečnými lúčmi. A aby vrcholom grilovacích nápadov nebol zemiak v alobale, za svoju mantru sme si zvolili práve grilovanie po vegetariánsky. Rozpáliť gril a dobrú chuť!

Veggie-Enchiladas

Ingrediencie na prípravu 4 porcií:

  • 120 g syra cheddar (alebo vegánskeho strúhaného „syra“)
  • 2 avokáda
  • 2 papričky jalapeños
  • 3 stonky koriandra
  • 2 stonky mäty
  • 2 limetky v biokvalite
  • 8 pšeničných tortillas
  • 6 PL kyslej smotany (do vegánskej verzie môžete použiť ako náhradu za syr: vegánsku krémovú kešu nátierku zn. dmBio)
  • 250 g fazule kidney, odkvapkanej
  • 230 g kukurice v konzerve, odkvapkanej (napr. kukurica zn. dmBio)
  • soľ
  • korenie
  • 1 štipku drvených chilli vločiek

Príprava:

Nastrúhame si syr cheddar. Avokádo rozpolíme, odstránime z neho kôstku, vykrojíme dužinu a nakrájame na kocky. Papričky jalapeños umyjeme a najemno nasekáme. Umyjeme tiež koriander a mätu, dôkladne ich osušíme, obtrháme si zo stoniek lístky, vložíme do malej misky a odložíme bokom na neskôr. Poumývame limetky. Jednu nakrájame na plátky, vložíme do malej misky a tiež odložíme bokom na neskôr. Druhú limetku odšťavíme. Štyri placky tortillas uložíme na dva plechy, posypeme ich syrom cheddar a pokvapkáme 2 PL kyslej smotany. Placky potom na 2-3 minúty vložíme do rúry (alebo nakrátko na gril), kým sa na nich nerozpustí syr. Potom na tortillas naukladáme fazuľu, kukuricu, avokádo, papričky jalapeños a bylinky a pokvapkáme ich šťavou z limetiek. Zvyšnú smotanu natrieme navrch placiek a dochutíme ich soľou, korením a trochou chilli. Potom každú placku prikryjeme zhora ďalšou plackou a zľahka necháme prepiecť. Tortillas môžeme nechať zapiecť ešte krátko na grile.
Nakoniec každú tortillu rozkrojíme na štyri časti, dozdobíme plátkami limetky a ihneď podávame.

Humus s pita chlebom

Ingrediencie na prípravu 4 porcií:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 220 g cíceru z pohára, odkvapkaný (napr. zn. dmBio)
  • 2 PL pasty tahini (napr. sezamovej pasty Tahini zn. dmBio)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja (napr. zn. dmBio)
  • soľ • 1/2 ČL Ras el Hanout (zmesi korenia) •1/2 ČL drvenej rasce (kmínu)
K tomu najlepšie: čerstvo pripravené pita chleby

Príprava:

Očistíme si cesnak a nasekáme ho nadrobno. Zmiešame cícer, tahini pastu, citrónovú šťavu, 3 PL olivového oleja a podľa potreby trochu vody a rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením Ras el Hanout, rascou a nalejeme do misky. Nakoniec už len pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a posypeme trochou korenia Ras el Hanout.
Pita chlieb pečieme na grile alebo v rúre 4-5 minút. Pita chlieb potom rozkrájame a podávame s humusom.

Grilované broskyne s Harissa tofu

Ingrediencie na prípravu 4 porcií:

Na ozdobu: jedlé kvety, napr. kvety klinčeka

Príprava:

Tofu nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm. Očistíme cesnak, nasekáme najemno a zmiešame s pastou Harissa, olivovým olejom, šťavou z limetky, datľovým sirupom a tiež s trochou soli a korenia. Tofu potom vložíme do zmesi korenín a necháme marinovať minimálne hodinu. Broskyne umyjeme, prekrojíme na polovicu a odstránime z nich kôstky. Rukolu pretriedime, umyjeme a necháme odkvapkať.
ofu a broskyne opekáme na dobre rozohriatom grile po dobu 4-5 minút (prípadne ich môžeme upiecť v rúre pri teplote 200°C na ohreve zdola/zhora). Na tanier rozložíme rukolu a na ňu naukladáme broskyne a tofu. Na zvýraznenie chute zmiešame semienka s citrónovou kôrou a dobrotu zmesou posypeme.

Tieto recepty dokazujú: Vegetariánska grilovačka je všetko možné, len nie nudná!
Na mojadm.sk nájdete aj ďalšie inšpirácie na grilovanie - bez mäsa.