Active Beauty
Žihľava: Prečo ju všetci teraz milujú

Liečivá bylinka

Žihľava: Prečo ju všetci teraz milujú

Snáď všetci sme už v živote okúsili bolestivé pohladenie maličkých chĺpkov žihľavy. Táto burina však opäť naberá na svojej popularite, veď nie nadarmo sa v oblasti naturopatie používa pre svoje liečivé účinky už dlhé roky. A táto bujná divorastúca bylina sa dá využiť skvele aj v kuchyni. V neposlednom rade je žihľava mimoriadne dôležitým elementom z hľadiska biodiverzity: Jej listy slúžia ako potrava pre viac ako 50 druhov húseníc a motýľov.

Kde sa využíva žihľava?

Žihľava sa pre svoje užitočné a všestranné vlastnosti oceňuje už dlhú dobu: Ešte predtým, ako ľudstvo začalo používať chladničky a podobné spotrebiče, ľudia balili maslo, ryby a mäso práve do listov žihľavy. Zabraňovali tak množeniu baktérií a dokázali tak udržiavať potraviny, ktoré mali tendenciu sa rýchlo pokaziť, čerstvé (antibakteriálne účinky žihľavy sú dokonca vedecky dokázané). Z vlákien žihľavy sa tiež tkali textílie – hovorilo sa im plátno chudoby – a farbili sa. Sušenú žihľavu ľudia pridávali do ovsených kŕmnych zmesí pre kone. Ak ste sami chovatelia sliepok, určite viete, že táto hydina sa rada pohrabe vo výživných semenách žihľavy. Záhradkári dbajú na zdravie prírody a radi siahajú po žihľavovom hnojive a odvar z tejto užitočnej rastliny používajú na vyplienenie vošiek. Žihľava je však čoraz viac obľúbeným artiklom v kuchyni a aj vo svete naturopatie.


Žihľava: Účinky a živiny

Žihľava je mimoriadne bohatá na bielkoviny (podobne ako strukoviny) a je to neuveriteľná Vitamínová bomba: Jej listy obsahujú oveľa viac živín ako hlávkový šalát – sú plné vápnika, horčíka, draslíka a vitamínu A a C. Živinami prekypujú hlavne mladé výhonky tejto rastlinky. Jej semená obsahujú vitamín E a kyselinu linolovú, dôležitú vyššiu nenasýtenú mastnú kyselinu (omega-6).

Celá rastlina – Od listu až po koreň – sa dá terapeuticky využívať. V naturopatii sa žihľava používa na liečenie dny, reumy (uvedené je dokázané aj vedecky), ťažkostí spojené s močovým mechúrom a tiež s obličkami. Žihľavový čaj odvodňuje organizmus a aj preto mnohí z nás nedajú dopustiť na jarnú kúru žihľavovým čajom. (Pozor však: V tehotenstve sa žihľavový čaj piť neodporúča, pretože môže vyvolať kontrakcie).

Malý tip: Čisto žihľavový čaj zo suchých listov tejto rastliny má často zvláštnu potuchnutú arómu. Listy je preto lepšie variť čerstvé a v prípade, že siahnete po tých sušených, pridajte k nim pri lúhovaní trošku citrónovej kôry, vylepší to chuť čaju.

Žihľava: recepty a tipy, ako ju využiť v kuchyni

Stále viac a viac divorastúcich bylín si nachádza (opäť) svoje pevné miesto aj v kuchyni – a presne tak je to aj so žihľavou.

Ako spracovať listy žihľavy


Jej čerstvé listy pripomínajú špenát a rovnakým spôsobom je ich možné aj spracovávať. Sú skvelé ako základ šalátov: Listy stačí na pár sekúnd zaliať v sitku horúcou vodou (tým zlikvidujete žihľavové chĺpky) a potom ich len ochladiť ľadovou vodou. Potom už len krátko blanšírovať a najemno nasekané lístky pridať ako náplň do raviol, quiche, nátierok, bylinkových dipov alebo do knedlíkov, tá chuť je naozaj skvelá. Žihľava sa výborne hodí aj do vaječných a do cestovinových jedál. Ako základ sa môžete nechať inšpirovať aj týmito receptami a nahradiť medvedí cesnak či reďkovky žihľavou – knedličky z medvedieho cesnaku: Jednoduchý vegetariánsky recept a hlavne vitalizujúci recept: reďkovkové pesto a reďkovková nátierka.

Ako využiť semená žihľavy


Semená žihľavy majú orechovú chuť. Možno ich teda smelo opražiť v rúre pri miernej teplote zhruba 15 minút a takto upravenými nimi jednoducho posypať chlieb, šalát či müsli. Chrumkavými semienkami sa dajú skvele doladiť aj Smoothies alebo Pesto.

Ako žihľavu zbierať bezbolestne: Tipy na zber


Žihľave lahodí pôda, ktorá sa nevyznačuje vysokým obsahom dusíka. Vo vlastnej záhrade ju aj preto nájdete v blízkosti kompostu. Ak si z nej chcete nazbierať vo voľnej prírode, mali by ste hľadať ďaleko od ciest, obytných a priemyselných oblastí. Tam sú rastliny menej znečistené škodlivými látkami. Čo však platí vždy: Pred použitím v kuchyni je nutné každú úrodu dôkladne umyť.

Najlepší čas na zber žihľavy je jar. Práve vtedy sú mladé výhonky mimoriadne chutné. Ak sa dáte na zber neskôr, mali by ste zbierať len vrchné štyri listy. Aj keď sa často tvrdí, že mladé výhonky nepŕhlia, spoliehať sa na to nemožte. Žihľava najviac pŕhli v čase kvitnutia. Pri zbere si preto určite nezabudnite pomôcť rukavicami.

Semená samičích rastlín žihľavy je možné zbierať až do prvých mrazov: Stačí odrezať stonky a prstami poodierať semená. Tip: Nazbieranú žihľavu nechajte cez noc odstáť, za ten čas trošku zvädne a nebude tak pŕhliť.