Upečené dozlatista a chrumkava chutia celej rodine: zapekané cestoviny so zeleninou
Výdatné zapekané cestoviny s čerstvou zeleninou sú perfektným jedlom. Či už ako rýchle jedlo pre rodinu alebo ako skvelé pohostenie na posedenie s priateľmi, tieto dve verzie zapekaných cestovín zaujmú svojou neodolateľnou chuťou a chrumkavou syrovou kôrkou, vďaka čomu sa zaručene stanú obľúbeným jedlom na vašom stole.
Zapekané cestoviny so zeleninou: dva chutné letné recepty
Recept: Špenátové cannelloni s bešamelovou omáčkou
Čo potrebujeme:
Ingrediencie na 4 porcie:
-
400 g čerstvého listového špenátu
-
1 strúčik cesnaku
-
1 cibuľa
-
100 g nakrájanej slaninky
-
soľ
-
čerstvo zomleté korenie
-
muškátový oriešok
-
150 g syra Ricotta
-
12 ks cannelloni (druh cestovín)
-
maslo na vymazanie formy
-
3 PL masla
-
3 PL múky
-
400 ml mlieka
-
100 g strúhaného syra
Poďme na to:
1. Predhrejte rúru, pripravte si špenát a píniové oriešky
Predhrejte rúru na 200 °C (horný a dolný ohrev). Špenát preberte, umyte, očistite a dobre osušte. Ošúpte a nadrobno nakrájajte cesnak a cibuľu. Píniové oriešky zľahka opečte na panvici, vyberte a odložte bokom.
2. Pripravte plnku do cannelloni
SNa panvici opečte slaninu a zľahka na nej orestujte cesnak a cibuľu. Pridajte špenát, nechajte ho zvädnúť a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť, nahrubo nakrájajte a premiešajte s ricottou a píniovými orieškami. Znovu dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
3. Naplňte cannelloni a pripravte bešamelovú omáčku
Naplňte cannelloni špenátovou zmesou a poukladajte ich vedľa seba do vymastenej zapekacej misy. Na bešamelovú omáčku roztopte maslo, posypte múkou, premiešajte, zľahka orestujte a prilejte mlieko. Omáčku premiešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom a odstavte z ohňa.
4. Cannelloni okoreňte a zapečte v rúre
Nechajte omáčku 5 minút trochu zhustnúť, ak treba ešte dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Canneloni zalejte omáčkou, posypte strúhaným syrom a pečte v predhriatej rúre asi 30 minút.
Recept: Zapekané cestoviny s mrkvou, cuketou a mletým mäsom
Čo potrebujeme:
Ingrediencie na 4 porcie:
-
500 g cestovín (napr. rigatoni)
-
soľ
-
1 cibuľu
-
½ zväzku mladej cibuľky
-
400 g mletého mäsa
-
2 ČL paradajkového pretlaku
-
1 konzerva paradajok (425 ml)
-
150 ml zeleninového vývaru
-
2 PL + 1 ČL olivového oleja
-
korenie
-
125 g mozzarelly
-
50 g syra Gouda
-
3 plátky slaniny, asi 36 g
-
asi 75 g rukoly
-
1 ČL balzamikového octa
Poďme na to:
1. Uvarte cestoviny, nakrájajte zeleninu
Predhrejte rúru na 175 °C. Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Mrkvu očistite a nakrájajte. Cuketu umyte a očistite, pozdĺžne prekrojte na polovicu a nakrájajte na plátky. Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na kolieska.
2. Mleté mäso opečte na panvici
Na panvici rozohrejte olej a opečte mleté mäso, potom vmiešajte nakrájanú cibuľu a paradajkový pretlak a krátko opečte. Pridajte paradajky a vývar a nechajte jemne dusiť asi 10 minút.
3. Sceďte cestoviny a orestujte zeleninu
Sceďte cestoviny. Na panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Opečte plátky cukety a mrkvy dozlatista, občas ich otočte. Ku koncu varenia pridajte jarnú cibuľku. Dochuťte soľou a korením a vyberte z panvice.
4. Cestoviny, zeleninu a mleté mäso upečte v zapekacej mise
Cestoviny, zeleninu a mleté mäso zmiešajte a vložte do vymastenej zapekacej misy. Mozzarellu nakrájajte najemno a syr Gouda nastrúhajte a zmes nimi posypte. Zapekaciu misu pečte na strednej priečke predhriatej rúry približne 20 minút dozlatista.
5. Opečte slaninu a pripravte marinádu
Rozohrejte panvicu a opečte plátky slaniny do chrumkava. Vyberte ich a nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri. Rukolu očistite, umyte a nechajte dobre odkvapkať. Potom nadrobno nasekajte. Slaninu nalámete na kúsky. Zmiešajte rukolu, slaninu, 1 čajovú lyžičku olivového oleja a ocot.
6. Zapekané cestoviny vyberte z rúry a ozdobte
Zapekané cestoviny vyberte z rúry, ozdobte zmesou rukoly a slaniny a hneď podávajte.