Active Beauty
Náš najobľúbenejší recept z kvetov bazy: Takto chutí leto!
Text: , Astrid Doppler

Toller Holler

Náš najobľúbenejší recept z kvetov bazy: Takto chutí leto!

Konečne prišiel čas, kedy bohaté kríky bazy čiernej zdobia voňavé kvety! Biele kvety sú voňavými zvestovateľmi leta. Doladený bublinkami minerálky je náš recept na sirup z bazových kvetov skvelým osviežujúcim nápojom do nadchádzajúcich horúcich dní.

Kde nájsť bazu

Kríky bazy kvitnú od mája do júla. Tieto kríky, ktorých názvy sa rôznia podľa regiónov, napríklad baza, baza čierna alebo bazový ker, rastú ako nenáročné rastliny v záhradách, na okrajoch lesov, svahoch a húštinách. Kvety bazy čiernej sú usporiadané ako nespočetné kvietky (po jednom) v tvare veľkých strapcov a sú jedlé. Kvety sa najlepšie zbierajú v neskorých ranných hodinách za slnečného počasia, dobrým pomocníkom pri zbere sú klasické nožnice. Biele kvety treba vytriasť, odstráni sa tak z nich hmyz a prípadné nečistoty. Baza z lokálnych kríkov má nielen vynikajúcu chuť, je aj neskutočne zdravá.

Recept na bazový sirup: krok za krokom a vlastnoručne

Ingrediencie na prípravu cca 2 litrov sirupu:

  • cca 40 strapcov bazy
  • 2 litre vody
  • 2 kg cukru
  • 2 citróny (v bio kvalite)
  • 50 g kyseliny citrónovej

Príprava bazového sirupu

  1. 1. Strapčeky bazového kvetu opatrne vytrasieme, aby sme ich zbavili drobného hmyzu. Ak je to potrebné, vyčistíme ich dodatočne v stojatej vode - pri tomto procese však baza jemne stratí na chuti.
  2. 2. Odrežeme hrubé stonky a poodtŕhame kvietky, ktoré sa ešte nestihli otvoriť.
  3. 3. Vodu s cukrom privedieme do varu a občas premiešame.
  4. 4. Citróny umyjeme, nakrájame na plátky a vložíme do veľkej nádoby s kvetmi bazy a kyselinou citrónovou.
  5. 5. Všetko zalejeme vlažným cukrovým sirupom a necháme lúhovať na chladnom a tmavom mieste po dobu troch až štyroch dní. Zmes z času na čas premiešame.
  6. 6. Sito vystelieme čistou utierkou a tekutinu precedíme.
  7. 7. Opäť krátko privedieme do varu a sirup ešte zahorúca nalejeme do sterilizovaných fliaš a dôkladne uzavrieme. Sirup je možno skladovať uzavretý až 6 mesiacov.

Bazový sirup: dá sa použiť naozaj všestranne

V podobe čaju majú kvety bazy mnohé zdravotné účinky. Čerstvý čaj z kvetov bazy čiernej pripravíme zaliatím kvetov horúcou vodou, desať minút necháme lúhovať a precedíme.
Čaj z kvetov bazy...

  • okáže zabojovať proti horúčke a tiež prechladnutiu. Liečivé účinky má čaj vďaka potopudným účinkom;
  • podporuje trávenie. Čaj z kvetov bazy čiernej môže podporiť správnu funkciu metabolizmu. Čerstvo uvarený čaj z bazových kvetov je mimoriadne účinný pri plynatosti;
  • stimuluje činnosť obličiek;
  • má expektoračný účinok, takže je vhodné ho nasadiť pri kašli a prechladnutí. Vďaka siliciam, ktoré obsahuje, rozpúšťa hustý hlien.

Pre všetkých, ktorí sa nevedia nabažiť skvelej chuti bazy čiernej, existuje množstvo spôsobov, ako využiť sirup a to nielen v nápojoch. Od šťavnatých koláčov (čo tak si z bazy pripraviť „drip cake“?) a čerstvých tortových krémov až po jogurtovo-bazovú penu, puding, sorbet a dokonca aj dresing na zaliatie melónového šalátu s fetou a podobne - so sladkým koncentrátom chutí všetko jednoducho vynikajúco. Naozaj sa to oplatí vyskúšať!
A ďalší kulinársky highlight: od konca augusta začína čas zberu malých tmavých bobuliek bazy čiernej, z ktorých sa dá pripraviť napríklad lahodný bazový dezert.