Active Beauty
Bazový sirup: návod, ako si ho vyrobiť doma
Text: Astrid Doppler

Osviežujúci a domáci

Bazový sirup: návod, ako si ho vyrobiť doma

Bazový sirup zaujme nielen svojou sladkou kvetinovou chuťou v nápojoch a jedlách, ale boduje aj svojou regionálnosťou a sezónnosťou. Mimochodom, sirup si veľmi ľahko vyrobíte sami - ukážeme vám, ako na to!

Bazový sirup na množstvo spôsobov

Pre všetkých, ktorí milujú chuť bazy, existuje množstvo spôsobov, ako sirup použiť nielen do nápojov. Od šťavnatých koláčov a čerstvých tortových krémov až po jogurtovú bazovú penu, pudingy, sorbet a dokonca aj šalátové dresingy - to všetko chutí so sladkým sirupom vynikajúco. Oplatí sa to ochutnať.

Ako vyrobiť bazový sirup doma: návod krok za krokom

Ingrediencie:
  • 2 kg cukru
  • 2 l vody
  • 50 g kyseliny citrónovej
  • 1 pomaranč (ideálne v bio-kvalite)
  • cca 30 bazových kvetov
Príprava:
  1. Opatrne vytraste bazové kvety, aby sa zbavili drobného hmyzu. Ak je to potrebné, očistite ich v stojatej vode - časť arómy sa však stratí.
  2. Odrežte hrubé stonky a odtrhnite neotvorené kvety.
  3. Vodu s cukrom priveďte do varu a občas premiešajte.
  4. Pomaranč umyte, nakrájajte na plátky a vložte do veľkej nádoby s kvetmi bazy a kyselinou citrónovou.
  5. Zmes zalejte vlažným cukrovým sirupom a nechajte lúhovať na chladnom a tmavom mieste 3 - 4 dni. Zmes z času na čas premiešajte.
  6. Sito vyložte čistou utierkou a tekutinu preceďte cez hrniec.
  7. Opäť krátko priveďte do varu a ešte horúci sirup naplňte do sterilných fliaš a pevne uzavrite.