Osviežujúci a domáci
Bazový sirup: návod, ako si ho vyrobiť doma
Bazový sirup zaujme nielen svojou sladkou kvetinovou chuťou v nápojoch a jedlách, ale boduje aj svojou regionálnosťou a sezónnosťou. Mimochodom, sirup si veľmi ľahko vyrobíte sami - ukážeme vám, ako na to!
Bazový sirup na množstvo spôsobov
Pre všetkých, ktorí milujú chuť bazy, existuje množstvo spôsobov, ako sirup použiť nielen do nápojov. Od šťavnatých koláčov a čerstvých tortových krémov až po jogurtovú bazovú penu, pudingy, sorbet a dokonca aj šalátové dresingy - to všetko chutí so sladkým sirupom vynikajúco. Oplatí sa to ochutnať.
Ako vyrobiť bazový sirup doma: návod krok za krokom
Ingrediencie:- 2 kg cukru
- 2 l vody
- 50 g kyseliny citrónovej
- 1 pomaranč (ideálne v bio-kvalite)
- cca 30 bazových kvetov
- Opatrne vytraste bazové kvety, aby sa zbavili drobného hmyzu. Ak je to potrebné, očistite ich v stojatej vode - časť arómy sa však stratí.
- Odrežte hrubé stonky a odtrhnite neotvorené kvety.
- Vodu s cukrom priveďte do varu a občas premiešajte.
- Pomaranč umyte, nakrájajte na plátky a vložte do veľkej nádoby s kvetmi bazy a kyselinou citrónovou.
- Zmes zalejte vlažným cukrovým sirupom a nechajte lúhovať na chladnom a tmavom mieste 3 - 4 dni. Zmes z času na čas premiešajte.
- Sito vyložte čistou utierkou a tekutinu preceďte cez hrniec.
- Opäť krátko priveďte do varu a ešte horúci sirup naplňte do sterilných fliaš a pevne uzavrite.